Veľkonočný mazanec

Tradičným pečivom na veľkonočnom stole okrem judášov, barančeka je mazanec. Receptov na jeho prípravu je veľké množstvo, v každej domácnosti a aj v každom regióne nájdete originálne recepty.
Jedná sa o kysnuté sladké cesto, ktoré bolo obohatené pridaním masla.
Po uplynutí pôstu sa pripravovali bohatšie a sýtejšie jedlá.
Mazanec je málo sladký, môže sa preto podávať na raňajky s maslom, džemom alebo medom. Ale podáva sa aj k tradičnému údenému mäsu
a vajíčkam. Je to vlastne bohatší biely chlieb na východe krajiny sa označuje ako biely chlieb.
Veľa receptov sa časom zmenilo a začali sa pridávať hrozienka, sušené ovocie, oriešky alebo mandľové lupienky.
Takýto mazanec je vlastne múčnik a vhodný je najmä k raňajkám, alebo ku kávičke popoludní.
Medzi mojimi receptami nájdete recept na Veľkonočný mazanec z droždia, je veľmi chutný. Ak pečiete z kvásku aj tento mazanec tu nájdete, alebo v bezlepkovej verzii.
Tento mazanec je z kysnutého sladkého cesta cez noc a vo finále som ho neformovala do bochníka, ale zaplietla som zo štyroch prameňov. Spôsob zapletania nájdete na youtube.
Mazanec môžete zapliesť ako vianočku ( alebo jednoduchý cop) a spojiť do tvaru venčeka. Je to tiež pekná dekorácia na sviatočnom stole.
Do sladkého kysnutého cesta v chlade môžete pridať sušené ovocie, oriešky, alebo aj čokoládu.

Vytvarovaný mazanec nechajte dobre vykysnúť, potrite ho vajíčkom (alebo bielkom s trochou mlieka) pred pečením a pečte pri teplote
180°C 35 – 40 minút.
Doba pečenia závisí od vašej rúry. Upečenie môžete skontrolovať drevenou špajľou. Po upečení preložte mazanec na mriežku a nechajte vychladnúť.

0 komentárov k “Veľkonočný mazanecPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.