Jeden zo symbolov Veľkej noci.
Vždy bol ozdobou sviatočného stola, pripravovali sme ho z klasického piškótového cesta a zdobili s bielkovým snehom. Priznám sa, že mi nechutil,
lebo keď sme ho už mohli jesť bol suchý a polotvrdý, bielkový sneh presladený opadával, takže ostal len estetický zážitok a chuťový sa vytratil.
Najväčšiu radosť mali vždy menšie deti 🤣
Na stránke cukrára Xaviera Carchenilla (www.sweetflow.cz), ktorú už dlhšie sledujem a zakúpila som si aj jeden online kurz, som našla recept
na orechového barančeka a tak som sa rozhodla vybrať už dlhšiu dobu nepoužívanú keramickú formu a upiekla som svojho prvého barančeka.
Vydaril sa na prvý pokus, množstvo som si prepočítala na moju formu, je riadne veľká. Príprava je trochu náročnejšia, ale výsledok je vynikajúci. Veľmi chutné, nepresladené cesto, skvelá konzistencia.
Recepty od skúsených profesionálnych cukrárov sú vždy precízne spracované a potom aj výsledok je dobrý. Odpustila som si zdobenie bielkovým snehom, stačí trochu pocukrovať a hlavne nenechať ho na stole „na neskôr“ a pokojne si ho dopriať kým je jemný a vláčny.
Tento môj prvý bol pokusný a preto sme ho včera aj jedli a veľkú časť som nakrájala a dala do mrazničky.
👌 Tip na krájanie: rozkrojte barančeka v polovici tela, odkrojte si kúsok ku kávičke a znovu ho spojte, aby neoschýnal.
Budete potrebovať na formu 30 cm:
- 270 g hladkej múky
- 105 g mletých orieškov ( vlašské – lieskovce)
- 14 g prášku do pečiva
- 225 g masla ( zmäknuté )
- 90 g vaječných žĺtkov
- 120 g vaječných bielkov
- 180 g práškového cukru
- 175 g šľahačkovej smotany 33%
- 27 g rumu
- 60 g nasekanej čokolády
- 3 g soli
- maslo na vymazanie formy a rúra
Príprava:
Pripravte si formu. Dobre ju vymažte mäkkým maslo, použite štetec
a venujte pozornosť uškám a všetkým záhybom, aby sa vám baranček dobre vybral z formy. Formu dajte do chladu. Vymažte aj vrchnák formy, ak ho použijete.
Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
Zmäknuté maslo vymiešajte spolu so žĺtkami do hladkého krému.
Šľahačku vyšľahajte do polotuha a odložte zatiaľ do chladu.
Bielky s cukrom šľahajte do tuha (vyšľahaná hmota musí ostať na metličke).
Do pripraveného snehu primiešajte žĺtkový krém s maslom, miešajte tak aby sa zmes spojila.
Pridajte pripravenú suchú zmes, dobre premiešajte a pridajte šľahačku, rum a nasekanú čokoládu.
Vychladenú formu vysypte hrubou (polohrubou) múkou a cesto dajte do formy.
Prikryte vrchnákom a pečte pri 180°C asi 20 minút, potom znížte teplotu na 160°C a pečte ďalších 30 minút.
Potom vyberte formu z rúry, nechajte ešte zakrytú aspoň 5 minút. Formu bez vrchnáku vložte ešte piecť asi 5 – 10 minút.
Po upečení nechajte barančeka 10 minút vo forme a potom ho opatrne preložte na mriežku.
Vychladnutého barančeka posypte práškovým cukrom, z hrozienok mu urobte očká a uviažte mu peknú mašličku.
0 komentárov k “Baranček z orechového cesta”Pridajte vlastný →