Sladké pečivo s kysnutého cesta je veľmi obľúbené a z jedného dobrého receptu vytvoríte množstvo chutných druhov pečiva. Tento recept som si obľúbila z toho dôvodu, že cesto môžem pripraviť vopred a v chladničke
počká na pečenie.
Originál receptu nájdete na stránke www.kucharkprodceru.cz.
Ja som z neho piekla makovky, sladké buchtičky s čokoládou, záviny, plnenú babku s orechmi a aj makom, plnené buchty, makové slimáky, dukátové buchtičky.
Budete potrebovať:
- 500g hladkej múky 00
- 21g čerstvého droždia
- 80g krupicového ( trstinového) cukru
- 1 vajce + 1 žĺtok
- 8g soli
- 80g mäkkého masla
- 200ml studeného mlieka
- koreniny podľa chuti – vanilka, citrónová kôra, muškátový oriešok alebo kvet, tonku fazuľu
Príprava:
V studenom mlieku rozmiešajte cukor a droždie, pridajte celé vajce a žĺtok.
Zmiešajte preosiatu múku so soľou, pridajte ju k tekutej zmesi a tiež aj zmäknuté maslo.
Ja do sladkého cesta pridávam koreniny podľa toho čo budem z neho pripravovať. Zo všetkých surovín vypracujte cesto.
Z pripraveného cesta môžete hneď tvarovať finálne kúsky (slimáky, babku, makovky, buchty…)
Plech s pripraveným pečivom zakryte fóliou a uložte do chladničky.
Ráno pred pečením vyberte aspoň hodinu skôr a pečte podľa zvyklostí. Pečivo potrite vajíčkom, prípadne posypte a pečte.
3 komentáre k “Sladké kysnuté cesto v chlade”Pridajte vlastný →