Pizzové rožteky

Z tohto cesta už dlho pripravujem hlavne pizzové rožteky, ktoré sú veľmi obľúbené na rôznych oslavách, grilovačkách, na výletoch a sú súčasťou takmer každého cateringu.
Cesto je veľmi dobré, výborne sa s ním pracuje a jeho výhodou je to, že ho môžete plniť na slano, ale aj na sladko.
Pečivo z neho pripravené je jemné, mäkké a chutí dobre aj dva dni po príprave.

Na cesto budete potrebovať:

  • 500g hladkej múky
  • 1 kocku droždia ( 42g)
  • 250ml vlažného mlieka ( môže byť aj rastlinné)
  • 150ml oleja
  • 1čl cukru
  • 2čl soli

Postup:
Zo všetkých surovín spracujte nelepivé cesto, nie je potreba nič pridávať.
Ak budete plniť sladkou náplňou dajte len 1/2čl soli a pridajte 2PL cukru.
Ak použijete len polovičnú dávku droždia bude cesto kysnúť dlhšie, ale na kvalite to nebude poznať. Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte kysnutím zväčšiť objem dvojnásobne.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 5 častí, z každej vyvaľkajte na tenko kruh a ten si radielkom rozdeľte na 8 častí. Ak chcete väčšie rožteky stačí rozdeliť na 6 častí.
Náplň položte na širšiu časť trojuholníka a vytvarujte rožtek.
Špic podložte pod rožtek, aby sa pri pečení neotvoril a uložte na plech.
Rožteky potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180°C cca. 30 minút.
Čas pečenia závisí od vašej rúry.

Náplne:

  • pizzová – kečup zmiešaný s oreganom, plátok šunky, salámy, mozzarela alebo syr niva
  • špenátová náplň s nivou
  • kyslá kapusta a údené mäso
  • Sladké náplne – mleté orechy, mak, tvaroh, ovocie …

0 komentárov k “Pizzové rožtekyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.