Tradičné pečivo, ktoré bolo vždy na sviatočnom stole. Jemne sladký chlieb s koreninami, citrónovou príchuťou a aj hrozienkami. V minulosti sa pripravoval z kysnutého cesta, najčastejšie s rôznymi typmi kvásku (ražný, pšeničný, lievitomadre, alebo odložené cesto) a droždím.
Dlho kysnuté sladké cesto, v ktorom je maslo, alebo iný tuk (masť – olej) je po upečení jemné a nemá chuť po droždí. Mne sa osvedčila metóda „chladničkové“ kysnutie, vyskúšajte ho ak chcete zvlášť jemné pečivo. Receptov na ten najlepší mazanec je nespočetné množstvo a vybrať si môžete ten svoj a upraviť ho podľa vlastnej chuti.
Mám rada keď je len trochu sladký a môžem si ho natrieť maslom, tvarohom, džemom, alebo ho jesť so šunkou a dobrým syrom. Tradične sa podával s domácim údeným mäsom a vajíčkami – typickými jedlami veľkonočných sviatkov.
Mám viac receptov na kysnutý mazanec s droždím, ale tento z www.pekarnomanie.cz mi najviac vyhovuje a tak vám ho tu pridávam.
Budete potrebovať:
- 550g hladkej múky ( použila som Manitoba, ale hladká 00 je dobrá)
- 80 g jemného kryštálového cukru
- 240 g vlažnej vody
- 1/4 čl soli
- 2 vaječné žĺtky
- 25g droždia
- 70 g masla ( mäkké )
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného citróna
- šťava z pol citróna
- 1/2 čl muškátového orieška
- sušené ovocie – podľa chuti
- vajíčko na potretie
- mandle na ozdobu – môžete vynechať
Príprava:
Odoberte 4 polievkové lyžice múky, jednu čajovú lyžičku cukru do misky, rozdrobte tam droždie a zalejte časťou vlažnej vody (všetko z odmeraných surovín), rozmiešajte cestíčko a zakryté ho nechajte dobre nakvasiť, min. 20 minút.
Do misy robota nalejte zvyšnú vodu, pridajte cukor, vaječné žĺtky, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a kôru, premiešajte, pridajte nakvasený kvások, múku, soľ, strúhaný muškátový oriešok a vypracujte kompaktné nelepivé cesto.
Na záver do neho primiešavajte po kúskoch zmäknuté maslo a nechajte cesto riadne vypracovať. Potom zapracujte sušené ovocie. Cesto nechajte dobre nakysnúť, podľa teploty v miestnosti 60 – 75 minút. Vykysnuté cesto preložte na pracovnú plochu, rozdeľte ho na dva ( ja som robila tri malé kusy), sformujte do tvaru tak ako keď tvarujete chlebík, dobre ho utiahnite, preložte na plech s papierom na pečenie a prikryté nechajte nakysnúť. Mazance natrite rozšľahaným vajíčkom, ozdobte mandľami a pečte vo rúre, ktorú ste vyhriali na 200°C asi 10 minút, teplotu stiahnite na 180°C a pečte ešte 25-30 minút.
Počas pečenia môžete mazance prekryť alobalom, aby povrch neobhorel.
Mazance nechajte dobre vychladnúť (dosť náročné … vôňa sa šíri celým domom ) a až potom krájajte.
Z jednej časti cesta som vyformovala zajačikov, fantázii sa medze nekladú 🙂 🐰🐰🐰
Na stránke nájdete recept aj na bezlepkový mazanec a mazanec z kvásku, alebo anglické kváskové mazance – hot cross buns.
1 komentár k “Veľkonočný mazanec”Pridajte vlastný →