Roláda s džemom

Jeden z najjednoduchších dezertov. Základný korpus na roládu dáva veľké
množstvo variácií a tak vytvoríte roládu podľa chute a môžete využiť
akýkoľvek džem, prípadne naplniť roládu pudingovým krémom, pridať
ovocie podľa chuti a sezóny. Povrch stačí poprášiť cukrom, ale dá sa aj krásne ozdobiť a tak vznikne slávnostný dezert .
Dôležité je použiť kvalitné suroviny, postup a úspech je zaručený.
Receptov na piškótovú roládu je nespočetné množstvo, ja najviac používam recepty na korpusy zo stránky víkendovepeceni.cz.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 100g mletého trstinového cukru
  • 70g hladkej múky ( používam špeciál 00)
  • 30g mletých mandlí ( ak nemáte použite rovnaké množstvo múky)
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 1/4 čl soli

Postup:
Oddeľte bielky od žĺtkov. Zmiešajte múku, mandle, soľ a preosejte.
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh – začnite šľahať bielky, keď vznikne pena pridajte 70g cukru a šľahajte do tuha.
Rozohrejte rúru na 190°C.
Vaječné žĺtky vidličkou vyšľahajte s 30g cukru a kôrou z citróna.
Tretinu bielkového snehu jemne vmiešajte do žĺtkovej hmoty, pridajte ju do ostatného snehu a jemne vmiešajte. Na záver pridajte preosiatu suchú zmes a premiešajte tak, aby vám neostali suché miesta.
Pripravené cesto rozotrite rovnomerne na pripravený plech s pečiacim papierom, urovnajte povrch a pečte cca 12 minút. Povrch upečeného plátu by mal byť do ružova. Plát nechajte na plechu 3 minúty, potom o preložte
opačne na pripravený pečiaci papier posypaný cukrom. Nechajte vychladnúť a opatrne stiahnite pečiaci papier.
Pripravený plát natrite vrstvou džemu ( náplne), vrchnú stranu nenatrite až dokonca. Pomocou papiera zrolujte plát do rolády ,na záver riadne zatiahnite, aby nevznikli vzduchové bubliny a nechajte vychladiť.
Roládu s džemom môžete hneď podávať. Rolády s krémom treba riadne vychladiť.

0 komentárov k “Roláda s džemomPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.