Kváskový bezlepkový mazanec

Našla som v archíve fotografií krásny bezlepkový mazanec, ktorý som piekla presne pred rokom (ešteže je tam dátum) :D,  ale márne som hľadala recept. Priznávam dobrovoľne, že som si neodkladala všetky recepty na jedno miesto a potom sa stane, že sú fotografie a nie je recept 🙂
Ale nenechala som sa odradiť a spomenula som si na Lenku Mančíkovú a pripravila som si bezlepkový kvások podľa jej návodu.
http://www.zdravepecenie.sk/kolace/kysnute/kvaskovy-mazanec/
Použila som hladkú kukuričnú múku a o tri dni už bublinkoval na linke, ale mala som trpezlivosť a ešte som ho tri dni prikrmovala, aby pekne zosilnel.
Na Lenkinej stránke nájdete veľké množstvo úžasných receptov a ak hľadáte kurz práce s kváskom, potom Lenka je ten naj odborník.

Príprava rozkvasu:
Na šiesty deň ráno som zmiešala 100 g kukuričnej múky so 100 ml vlažnej vody a pridala som 2 veľké lyžice hotového kvásku a dobre som všetko premiešala. Nádobu dom zakryla fóliou a nechala som ju na parapete 5 hodín „pracovať“.

Príprava cesta:
Ak chcete použiť do cesta hrozienka, alebo brusnice namočte si ich do dvoch lyžíc rumu.
Roztopte  si 100 g masla a nastrúhajte si kôru z jedného citróna.
V mise zmiešajte:

  • 100 g tapiokového škrobu
  • 50 g ryžovej múky
  • 70 g pohánkovej múky
  • 1 polievkovú lyžicu psyllia
  • štipku soli
  • 100 g trstinového cukru.

Do suchej zmesi pridajte 200 g pripraveného rozkvasu, jeden žĺtok, nastrúhanú kôru z citróna a pridajte vlažné roztopené maslo spolu s 50 ml vlažného mlieka. Všetko dobre premiešajte.Ak je cesto veľmi husté pridajte ešte opatrne trochu mlieka (ja som nemusela).
Cesto dajte na pracovnú podložku a pridajte k nemu namočené brusnice s rumom a prekladaním vyformujte do tvaru bochníka.
Pôsobením psyllia cesto postupne zhutnie a bude sa dať dobre tvarovať.
Podsypte si prípadne pracovnú plochu trochou ryžovej múky.
Vytvarovaný bochník vložte do ošatky, ktorú ste predtým dobre vysypali múkou (ryžovou, alebo pohánkovou).
V ošatke nechajte kysnúť 5-6 hodín. Záleží na teplote v miestnosti.
Cesto môžete vložiť do rúry, kde zapnete svetlo.
Rúru rozpáľte spolu s plechom na pečenie na 230°C.
Bochník vyklopte na pečiaci papier. Papier si položte na drevený lopárik. Mazanec natrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Keď je plech rozohriaty opatrne preložte bochník aj s papierom na plech a vložte do rúry.
Pečte 10 minút a potom znížte teplotu na 200°C na cca 25-30 minút.
Vpichnutím drevenej špajle zistíte, či je mazanec upečený. Špajľa ostane suchá.
Mazanec z bezlepkových surovín má inú konzistenciu ako pri použití hladkej pšeničnej múky, je trochu tuhší, ale chutí výborne.

 

1 komentár k “Kváskový bezlepkový mazanecPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.