HomeRecepty Slané syrové praclíky

Slané syrové praclíky

Posted in : Recepty, Slané pečenie on by : Jarka Máťošová

V našej rodine máme obľúbené domáce koláče a zákusky, ale vždy sa veľmi rýchlo minie domáce slané pečivo a tieto chrumkavé praclíky pečieme okrem slaných slimáčikov najčastejšie.
Ak nemáte formičku na praclíky, môžete ich tvarovať klasicky, alebo zvoliť iné vykrajovačky. Niekedy ich jednoducho pokrájam radielkom na tyčinky. Posyp si zvoľte podľa chuti – sezam, mak, rôzne drvené orechy, strúhaný syr, tekvicové či slnečnicové semiačka.
Napečte si slané pečivo doma a uvarte si dobrý bylinkový čaj a za oknom môže byť aj snehová búrka 🙂

Budete potrebovať:

  • 500 g polohrubej špaldovej múky
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g tvrdého syra ( Eidam, Gouda, čedar)
  • 3/4 čl sódy bicarbóny
  • 1 čl soli
  • Na potretie a posyp:
  • 1 ks vajce
  • sezam, mak, sekané orechy, semienka – podľa chuti


Príprava:
Múky preosejte do misy, pridajte sódu bikarbónu, soľ, premiešajte, pridajte nastrúhaný syr a šľahačkovú smotanu.
Ak máte menej slaný syr pridajte do cesta ešte jednu lyžičku soli.
Vypracujte cesto, ktoré nechajte v chlade aspoň hodinku.
Stuhnuté cesto rozvaľkajte na pracovnej ploche na výšku 3-4 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Vykrojené praclíky ukladajte na plech s papierom na pečenie (fóliou), potrite jednotlivé kúsky rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypte.
Pečte pri 180°C cca 20 minút.
Pečivo má ostať bledšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.