Anglické kváskové mazance – hot cross buns

Fotografia tohto kysnutého pečiva ma natoľko dostala, ž e som sa rozhodla upiecť  malé  anglické mazančeky.
Už dlhšiu dobu uprednostňujem pečivo a chlieb z môjho aktívneho ražného kvásku, čo ocenilo nielen moje okolie, ale hlavne moje trávenie 🙂
A tak som vyhľadávala prepočty a skúsenosti s kváskovými mazančekami a tu je výsledok snaženia.
Pred záverečným kysnutím boli dosť malé guličky na pekáčiku, ale po pár hodinách vyrástli a ako vidíte v rúre vyskočili a takmer sa zdvojnásobili.
Chuťove je to veľmi vydarené pečivo, málo sladké a s prídavkom korenín je vhodné len tak s dobrým džemom, ale aj šunka s nimi chutila.
V minulosti moje trávenie dosť razantne reagovalo na vianočku, mazanec a aj makovky z droždím, ale toto kváskové pečivo mi nerobí žiadne ťažkosti 🙂
V skupine na facebook-u som našla návod na sladký rozkvas a už ma nič nemohlo zastaviť.

Sladký rozkvas:

  • 30 g ražného kvásku ( aktívneho z chladničky)
  • 20 g cukru
  • 50 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky

Postup:
Všetky suroviny dobre premiešajte a vo vyššej nádobe zakryte fóliou a nechajte kysnúť. U mňa to bolo cez noc na linke.
Rozkvas sa takmer trojnásobne zväčšil.

Cesto:

  • celý rozkvas
  • 3 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 70 g trstinového cukru
  • 10 g soli
    120 g rozpusteného ( vychladnutého masla)
  • 500 g hladkej špaldovej múky ( môže byť aj časť polohrubej)
  • 2 čajová lyžička korenia ( zázvor, muškátový oriešok, kurkuma)
  • strúhaná kôra z 1 bio citróna
  • sušené hrozienka ( brusnice resp. pomarančová kôra)
  • polievkové lyžice rumu

Postup:
Sušené ovocie nakrájajte na drobno a namočte do rumu. Nastrúhajte si citrónovú kôru. Pripravte si koreniny – nastrúhaný muškátový oriešok, sušený zázvor… pridajte podľa chuti.
Žĺtky rozmiešajte v  mlieku ( nemá byť studené z chladničky) a pridajte celý rozkvas. Dobre premiešajte.
Múk, soľ, koreniny, citrónovú kôru a cukor premiešajte a pridajte pripravenú tekutú zložku. Pridajte aj maslo a za pomoci robota vypracujte hladké kysnuté cesto.
Miesenie v robote trvá cca. 10 minút. Povrch cesta má byť pekne hladký a lesklý a cesto je tuhšie.
Vypracované cesto vložte do misy, ktorú ste jemne potreli olejom, prikryte ho a nechajte kysnúť. U mňa táto fáza trvala 4 hodiny. Cesto zväčšilo svoj objem takmer 2,5 x.
Takto vykysnuté cesto vyberte na pracovnú dosku a zapracujte do neho namočené sušené ovocie.
Vytvarujte valček a nakrájajte na 12 kúskov po cca 100 g. . Každý kúsok vytvarujte guľôčku a vkladajte ich do pekáčika, ktorý ste si dobre vymazali maslom. Nechajte medzi jednotlivými kúskami trochu priestor. Boky jednotlivých buchtičiek môžete jemne potrieť maslom.
Pekáčik prikryte fóliou a nechajte kysnúť cca 3 – 4 hodiny.

Pripravte si cestíčko na vytvorenie krížov:
Zmiešajte 4 polievkové lyžice hladkej špaldovej múky s vodou a trochou oleja, tak aby vám vzniklo hustejšie cestíčko. Naplňte ním mikroténový sáčok urobte malý otvor a nastriekajte cestíčko na mazance do tvaru kríža.

Pečte pri teplote 200°C približne 30 – 35 minút.
Mazance (hot cross buns) natrite hneď po upečení horúcim marhuľovým džemom, alebo medom. Nechajte vychladnúť na mriežke.

0 komentárov k “Anglické kváskové mazance – hot cross bunsPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.