Muffiny z cukety – bez lepku

Receptov na muffinky nie je nikdy dosť 🙂
Rada ich pečiem, môžem pri nich spotrebovať rôzne zásoby ovocia – aj z mrazničky, múky, orechy a dokonca aj zeleninu.
Tieto sú v bezlepkovej verzii, ale môžete ryžovú a pohánkovú múku nahradiť hladkou špaldovou.
Na sezónu cukety si ešte počkáme. Ja ju v zime pridávam k pečenej zelenine a v recepte som zúžitkovala zostatok cukety.
Piekla som ich s vajíčkami, ale pre tých čo vynechávajú slepačie vajcia je možné ich nahradiť prepeličími vajíčkami, alebo zrelým banánom.
Ovocie si môžete zvoliť podľa obsahu vašej mrazničky, čerstvé, vhodné je aj z kompótu.
A čokoládové kúsky doladia výslednú chuť.

Z uvedeného množstva môžete upiecť muffiny ( 14-18 ks) , alebo koláč na plech a krájať rezy.

Budete potrebovať:

  • 260 g cukety strúhanej na jemno ( vodu vytlačte)
  • 140 g ryžovej múky
  • 280 g pohánkovej múky
  • 140 g trstinového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva / bezlepkový/
  • 2 čajové lyžičky sódy bicarbony
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z jedného bio citróna
  • 2 vajcia ( resp. 3 zrelé banány)
  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 60 ml oleja
  • drobné ovocie ( višne, černice, maliny, ríbezle, egreše..)
  • čokoládové kúsky

Príprava:
Zmiešajte suché suroviny okrem cukru. Oddeľte žĺtky od bielkov a z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
Cukor, vanilkový cukor a žĺtky vyšľahajte do peny, pridajte vanilkový extrakt a bio citrónovú kôru.
Do žĺtkovej zmesi pridajte olej a rastlinné mlieko, dobre premiešajte, pridajte strúhanú cuketu a suchú zmes.
Na záver vmiešajte sneh z bielkov.
Ak pečiete s banánmi, najskôr ich dobre rozmixujte, pridajte olej a rastlinné mlieko a potom vmiešajte suchú zmes.
Muffinkové  košíčky  naplňte cestom do polovice, pridajte  rozmrazené višne bez kôstky a zakryte druhou časťou cesta.
Navrch  pridajte čokoládové kúsky, alebo ich vmiešajte do cesta.
Pečte pri teplote 180°C cca 25-30 minút.

0 komentárov k “Muffiny z cukety – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.