O tom, že obľubujem tvarohové koláče ( cheesecake) som už písala a rada ich pripravujem aj na objednávku k rôznym príležitostiam. A príležitosť na dobrý koláč je vždy 🙂
Pripravovala som ho v bezlepkovej verzii, použila som chutné keksy z DM bez lepku a palmového tuku.
Do tvarohovej náplne stačí použiť kvalitný čerstvý syr a nahradiť múku krémovým práškom.
Ovocná zložka sa dá pripraviť podľa sezóny – rebarbora je už tu – ale aj karamelová poleva je chutná, aj keď trochu viac kalorická.
Pri príprave nie je nič zložité, je dôležité dodržať pomalé pečenie (minimálne hodinu) a ešte pomalšie trpezlivé chladnutie, pri otvorených dvierkach rúry. Výsledok je výborný a odmeníte sa lahodnou chuťou jednoduchého koláčika.
Budete potrebovať: ( pre formu 24-26 cm)
Korpus:
- 250 g čokoládových pohánkových keksov ( kúpite ich napríklad v DM drogérii alebo v zdravej výžive)
- 80 g masla
Náplň:
- 250 g netučného tvarohu
- 200 g bánoveckej nátierky (neochutenej)
- 250 g čerstvého syra ( mascarpone, Philadelphia)
- 150 g pochúťkovej smotany
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 40 g krémového prášku (alebo maizeny, solamylu)
- 1 čl vanilkového extraktu
- kôra z jedného citrónu
Ovocná poleva:
- 500 g jahôd ( čerstvé alebo aj mrazené)
- 3 PL chia semienok
- 3 PL trstinového cukru
Príprava:
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
Pre korpus rozpustite maslo a nechajte ho vychladiť. V mixéri rozmixujte keksy . Pridajte maslo ku keksom a premiešajte.
Zmes presypte do tortovej formy a lyžicou dobre utlačte po celom dne. Pečte pri teplote 190°C 12 minút. Nechajte vychladiť.
Tvaroh, mascarpone a bánovecku nátierku a smotanu vložte do misy robota, pridajte strúhanú citrónovú kôru, cukor, vanilkový extrakt.
Všetko šľahajte 2-3 minúty. Krémový prášok rozmiešajte v minimálnom množstve mlieka (vody) a pridajte k smotanovej zmesi a premiešajte.
Postupne pridávajte vajcia po jednom a každé vždy dôkladne zapracujte. Pripravenú smotanovú zmes prelejte na upečený korpus, urovnajte povrch . Tortovú formu položte na plech na pečenie ( niekedy vytečie trochu tuku počas pečenia) a pečte pri teplote 165°C cca 60 – 65 minút.
Cheesecake je upečený keď je po obvode pevný a stred sa trochu trasie.
Nechajte ho v pootvorenej rúre úplne vychladnúť (nechávam cez noc).
Niekedy sa stane, že korpus pri chladnutí pukne, ale to nie je závada. 🙂
Približne po hodine chladenia ostrým nožom opatrne uvoľnite okraje formy, ale formu neotvárajte.
Jahody umyte, očistite a spolu s cukrom ich rozvarte. Pridajte do nich 3 polievkové lyžice chia semienok , premiešajte a nechajte vychladiť.
Semienka nabobtnajú. Na vychladnutý korpus rozotrite ovocnú zmes.
0 komentárov k “Cheesecake s jahodami – bez lepku”Pridajte vlastný →