Orechová babka

Znovu bolo na programe sladké kysnuté cesto kysnuté v chlade, ale teraz plnené vlašskými orechmi. Cesto som vymiesila večer podľa receptu a hneď po vymiesení som ho v zatvorenej nádobe dala do chladničky.
Ráno bolo cesto na kuchynskej linke takmer hodinu, pripravila som si náplň a nechala ju vychladiť.
Pri príprave tohto druhu múčnika je dôležité vyvaľkať cesto na tenko, aby vynikla mozaika plnky. Vyvaľkajte na rozmer vašej formy, dlhšia strana obdĺžnika má byť tak dlhá ako je forma. Vyvaľkaný obdĺžnik natrite plnkou po celej ploche a pevno zrolujte. Po dĺžke rozrežte roládu a vzniknuté diely vzájomne prepletajte. Dbajte na to, aby rezná plocha bola navrchu. Takto pripravený cop vložte do formy. Formu môžete vymazať maslom, alebo vyložiť papierom na pečenie. Formu zakryte a nechajte aspoň hodinu vykysnúť na teplejšom mieste.

Náplň z vlašských orechov:

  • 150g mletých vlašských orechov
  • 200ml mlieka
  • 60g cukru krupica
  • mletá škorica – podľa chuti
  • rum – podľa chuti

Postup:
Mlieko, cukor, orechy a škoricu varte spolu na miernom ohni kým plnka nezhustne. Po vychladnutí môžete pridať rum (možno vynechať).
Babku po vykysnutí natrite rozšľahaným vajcom a pečte pri teplote 180°C
40 – 50 minút.
Kontrolujte pečenie a podľa potreby prekryte vrch alobalom, aby sa nespálila. Drevenou špajľou skontrolujte prepečenie babky, každá rúra pečie ináč.
Upečenú babku nechajte vo forme aspoň 10 minút a potom ju vyberte na mriežku. Povrch môžete pocukrovať, alebo potrieť rozohriatym marhuľovým džemom.
Vynikajúca je náplň s makom a čerešňami, alebo jablkami a škoricou.

0 komentárov k “Orechová babkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.