Celozrnný toast

Domáce pečivo je chutnejšie a zdravšie. Zdravšie preto, že viete presne aké suroviny ste použili na jeho výrobu, v kupovanom pečive to neviete rozoznať, aj keď je popis použitých surovín priložený.
Na dobrý chlieb a toast potrebujete múku, soľ, droždie ( resp. kvások),
tekutinu ( voda, mlieko, zakysané mliečne produkty, pivo …..) a k tomu
trochu trpezlivosti pri výrobe.
V kupovanom pečive a chlebe je minimálne o 5 prísad viac. Stačí vyskúšať dobrý recept a sami sa presvedčíte, že je to zvládnuteľné, stačí dobré naplánovanie a máte doma dobré pečivo a chlebík. Vždy sa rozhodnite pre kvalitné suroviny, je to pre vás a vašu rodinu, doprajte si kvalitu.
Pre tento toast budete potrebovať formu 30cm, ak máte menšiu prepočítajte si suroviny.

Budete potrebovať:

  • 100g hladkej špaldovej múky ( môže byť aj pšeničná)
  • 50g celozrnnej špaldovej múky
  • 150g vlažnej vody
  • 10g čerstvého droždia

Tieto suroviny zmiešajte v mise, v ktorej budete potom cesto miesiť. Misu zakryte a nechajte 30 minút kvasiť.
Do vykvaseného základu pridajte:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150g vody ( alebo mlieka)
  • 8g soli
  • 5g cukru
  • 35g olivového oleja ( alebo 50g zmäknutého masla)

Poznámka: Žiadne droždie už nepridávajte.
Postup:
Zo surovín vypracujte cesto, je trochu lepivé, a nechajte ho 1 hodinu kysnúť. V polovici kysnutia ho môžete premiesiť.
Vykysnuté cesto preložte na pracovnú plochu, vytvarujte obdĺžnik a zrolujte ho ako roládu.
Dĺžka má byť rovnaká z dĺžkou formy.
Vytvarovaný toast vložte do formy, ktorú ste vymazali maslom, alebo vyložili papierom na pečenie ( fóliou).
Formu zakryte a nechajte kysnúť, tak aby bola forma plná.
Pečte pri 220°C 15 minút, potom znížte teplotu na 180°C a pečte ďalších 15 minút. Toast vyberte z formy a dajte ho ešte na 10 minút zapiecť do rúry.
Toast nechajte vychladnúť.
Recept som použila od www.michaelarau-dobrouchut.eu


0 komentárov k “Celozrnný toastPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.