Makové slimáky

Najčastejším sladký pečivom sú zrejme slimáky s rôznymi náplňami a polevami. Mám rada škoricové, orechové, makové a aj s jablkami.
Priznám sa, že nepoužívam polevy z mascarpone alebo čerstvého syra,
mám radšej veľa plnky a posýpku s lupienkami mandlí alebo orechov.
Tieto slimáky sú pripravené zo Sladkého kysnutého cesta v chlade hneď po vymiesení.
Polovicu cesta som vyvaľkala na tenko a natrela plnkou z maku.
Natretý plát pevne zrolujte a dajte stuhnúť do chladničky, bude sa lepšie
krájať. Ja krájam jednotlivé slimáky pomocou nite na hrúbku 4 – 5 cm.
Ukladajte ich na plech s pečiacou fóliou, plech zabaľte do fólie a nechajte cez noc v chlade. Ráno hodinu pred pečením vyberte plech z chladu.
Tesne pred pečením potrite vajíčkom rozšľahaným s mliekom (smotanou).
Pečte pri teplote 190°C cca 25 – 35 minút.
Pečenie kontrolujte, každá rúra pečie inak. Po upečení vyberte pečivo na mriežku a nechajte úplne vychladiť.

Maková plnka:
150g mletého maku, 2 polievkové lyžice cukru a 50ml mlieka varte do hustej kaše. Nechajte vychladiť a pridajte lyžicu hustého slivkového lekváru.
Plnku nechajte pred natieraním vychladiť, lepšie sa budú krájať slimáky.

Časť pečiva (bez posýpky) si odložím v sáčkoch do mrazničky.
Z druhej polovice cesta som upiekla dukátové buchtičky a tie vám tú napíšem aj so žĺtkovým krémom.

0 komentárov k “Makové slimákyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.