Časopis Dobré jedlo si rada prečítam, je plný dobrých jednoduchých receptov a rád, pre mňa je uveriteľný a jeho grafika je veľmi pútavá 🙂
V každom čísle je tzv. Výzva, kde treba podľa predlohy upiecť tortu a zaslať fotku svojho výtvoru do redakcie na posúdenie ako sa vydaril.
V júnovom čísle som videla výzvu na malinový tvarožník a okamžite som sa rozhodla 🙂
Tvarožník je niečo, čo mi učarovalo v Nemecku a Rakúsku a tam som aj pátrala po tom, ako ho upiecť, aby sa tvarohová hmota nevysušila, aby sa v strede celá „neprepadla“, aby nepopraskal a hlavne musí náplň ostať jemná tvarohovo – smotanová.
Chrumkavé cesto je skvelým doplnkom k jemnej tvarohovej náplni a úprimne nedá sa porovnať so zmesou keksíkov a masla, ako je to zaužívané v amerických cheesecakoch.
Spôsobov na prípravu tvarožníka je viac, ja som teraz na 70% kopírovala dané zadanie z časopisu a tých ostatných 30% tvorili moje skúsenosti z praxe.
Presný recept nájdete v časopise Dobré jedlo Jún/2017 a ja vám napíšem môj recept a postup, ktorý je len trochu odlišný.
Na cesto budete potrebovať:
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 125 g studeného masla
- 90 g mletého trstinového cukru
- štipku soli
- strúhanú kôru z jedného bio citróna
- 2 žĺtky
- 1-2 PL studeného mlieka
Postup:
Do preosiatej múky pridajte soľ, trstinový cukor a pokrájané studené maslo. Spracujte cesto ako na drobenku, pridajte žĺtky, citrónovú kôru a lyžicu mlieka. Spracujte kompaktné cesto. Ak by bolo drobivé dajte ešte jednu lyžicu mlieka.
Môžete použiť aj klasickú hladkú pšeničnú múku, alebo kombinovať špaldovú aj s celozrnnou.
Dno tortovej formy (priemer 20 cm) vyložte nebieleným papierom na pečenie a rukami vtlačte do formy cesto aj po bokoch.
Dbajte na to, aby cesto bolo rovnomerne hrubé , všetko sa potom ukáže pri krájaní 🙂
Dno poprepichujte vidličkou. Takto pripravenú formu s cestom vložte do chladničky (alebo na pár minút do mraziaku)
Na náplň si pripravte:
- 250 g jemného tvarohu ( môže byť tučný, ale aj odtučnený)
- 200 g bánoveckej nátierky natur ( resp. mascarpone)
- 150 g trstinového cukru
- 2 čl vanilkového extraktu
- 100 g roztopeného masla
- 40 g kukuričného škrobu ( Maizena resp. Zlatý klas)
- 2 vajcia
- 150 ml mlieka
- kôra z jednej limetky a aj šťava
Poznámka: Pre bezlaktózovú verziu použite produkty bez laktózy – tvaroh, mascarpone alebo lučina bez laktózy, mlieko bez laktózy (možno sa trochu horšie zháňajú v malých mestách, ale potešíte tých, ktorím laktóza spôsobuje problémy – ak nezoženiete bezlakózové maslo v tomto prípade použite do cesta Alsan a do náplne môžete použiť ghee)
Postup:
Príprava náplne je jednoduchá. Maslo na miernej teplote roztopte a nechajte vychladiť. Do misy dajte tvaroh, nátierku, cukor a vanilkový extrakt.
Dobre premiešajte, ale nešľahajte. Pridajte celé vajcia, strúhanú kôru z limetky a aj šťavu z polovice limetky (môžete vynechať).
V mlieku rozmiešajte dôkladne škrob, pridajte k zmesi a na záver vmiešajte pripravené maslo.
Všetko dôkladne premiešajte.
Ak by ste krém šľahali, dostane sa do neho veľa vzduchu a krém vám bude praskať a po pečení padne.
Rúru zohrejte na 160°C. Tento koláč pečiem na horný a dolný ohrev.
Do pripravenej formy na dno nasypte mleté mandle, alebo orechy (môžete vynechať). Ja som ešte na dno poukladala maliny.
Nalejte náplň do formy, mierne s ňou klepnite o pracovnú dosku, aby neostali vzduchové bubliny a pečte cca. 60 minút.
Môj tip: po cca. 30 minútach pečenia ostrým nožom narežte po obvode (medzi cestom a náplňou) celú tortu.
Zamedzíte tým prasknutiu tortovej náplne. Takto narezaná torta sa nadvihne, ale pri chladení sa znovu „usadí“ a nebude popraskaná.
Po upečení je torta ešte v strede „trasľavá“, vypnite rúru a pootvorte na kúsok dvierka a nechajte tvarožník pomaly chladiť.
Tento koláč potrebuje úplne vychladnutie, čo je cca 5-6 hodín. Upečte si ho preto v predstihu.
Na povrch so dala pasírovaný malinový džem a čerstvé maliny s mätou a bazou.
0 komentárov k “Malinový cheesecake”Pridajte vlastný →