Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborou

Stále pokračujem pri pečení s rebarborou. Jemný mandľový krém vyvažuje kyslastú chuť rebarbory a k tomu chrumkavé cestíčko 🙂 Zo zbytku rebarbory si uvarím kompót do ranných varených kaší a využijem tak jej krátku sezónu.
Kompót z rebarbory mimoriadne chutí s čokoládovým pudingom, ale to ste istotne už vyskúšali 🙂
Mandľový krém (frangipane) môžete použiť aj s iným ovocím – marhule, čerešne, slivky a aj broskyne chutia s ním vynikajúco. Príprava je jednoduchá a koláčik ostáva zospodu chrumkavý a vrchná vrstva je krémová.
Už sa neviem dočkať sladkých tmavých čerešní a oranžových marhúľ.

Príprava rebarbory:
Stonky rebarbory ( 4-5 kusov) očistite a pokrájajte na 5-6 cm dlhé kúsky. Ak máte hrubšie stonky rozkrojte ich aj pozdĺžne.
Rebarboru vložte do misky a zalejte ju grenadínou ( sirup z granátových jabĺk) a nechajte ju marinovať.
Rebarboru si pripravte 2 hodiny pred pečením.

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 125 g trstinového cukru
  • 125 g masla ( izbovej teploty.

Postup:
Do preosiatej múky pridajte soľ, cukor, maslo a vajce.  Spracujte  (v robote to ide rýchlo).
Cesto nespracúvajte dlho, len toľko aby získalo konzistenciu maslového cesta.
Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
Vychladené cesto rozvaľkajte a vložte do pripravenej formy, po celej ploche ho poprepichujte vidličkou.
Ak treba formu predtým vymažte maslom a posypte múkou. Takto pripravené cesto pečte pri teplote 180°C cca 15 minút.

Mandľový krém ( frangipane):

  • 65 g masla izbovej teploty
  • 65 g trstinového cukru
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 3 PL smotany
  • kôra z jedného bio citróna
  • 1 PL hladkej špaldovej múky

Postup:
Vmiešajte maslo s cukrom a vajcom do peny, pridajte mleté mandle, smotanu a strúhanú citrónovú kôru.
Na záver vmiešajte lyžicu múky.
Mandľový krém rozotrite na predpečený korpus a dajte ho piecť pri teplote 170°C asi 20 minút.
Po 15 minútach pečenia môžete navrch dať alobal, aby krém veľmi nezhnedol.
Marinovanú rebarboru na panvici zohrejte asi 10 minút, ale dávajte pozor aby sa vám nerozvarila.
Vyberte ju z marinády a nechajte vychladiť.
Upečený koláč nechajte vychladiť a podávajte ho s marinovanou rebarborou.

0 komentárov k “Krehký koláč s mandľovým krémom a rebarborouPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.