Hruškový koláč

Máte dobré zrelé hrušky? Receptov na hruškové koláče nie je veľa, možno aj preto, že zvykom piecť jablkové koláče, ale vyskúšajte upiecť niečo iné a hrušky vás prekvapia. Tento recept môžete piecť aj s jablkami ak nemáte dobré hrušky. Vyberte si tie, ktoré sú polomäkké, nie úplne tvrdé, ale ani nie prezreté, aby vám držali tvar. Vybrala som si okrúhlu formu, no rovnako dobrý bude aj v hranatom plechu 🙂

Budete potrebovať:

  • 3-4 hrušky
  • 1 citrón
  • 125 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 3 vajcia
  • 120 g špaldovej múky
  • 100 g jemne mletých mandlí
  • 2 čajovej lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 100 g čokoládových kúskov
  • 4 polievkové lyžice marhuľového džemu
  • čokoláda na ozdobenie

Príprava:
Rúru rozohrejte na 175°C a pripravte si tortovú formu (priemer 24 cm). Stačí keď na dno dáte  papier na pečenie.
Hrušky ošúpte a vyberte jadrovník. Citrónovú kôru nastrúhajte a šťavou polejte ošúpané hrušky.
Vajcia oddeľte na bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh.
Zmäknuté maslo a  trstinový cukor vyšľahajte mixérom do peny, pridajte mletú škoricu a citrónovú kôru.
Do maslovej hmoty po jednom pridávajte žĺtky a vždy dobre premiešajte.
Múku, mleté mandle a prášok do pečiva zmiešajte a postupne zamiešajte do maslovej hmoty.
Do cesta postupne vmiešajte tuhý sneh z bielkov a na záver pridajte čokoládové kúsky.
Do tortovej formy dajte cesto, rozotrite ho rovnomerne a na povrch rovnomerne uložte pripravené hrušky,
len jemne ich vtlačte do cesta. Ak dáte hrušky reznou plochou nahor môžete vydlabané jamky naplniť marmeládou.
Povrch pripraveného koláča jemne posypte trstinovým cukrom a pečte cca 45 minút.
Marhuľový džem ohrejte a horúcim potrite upečený koláč. Nechajte ho vychladnúť a ozdobte ho roztopenou čokoládou .

 

0 komentárov k “Hruškový koláčPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.