Gaštanové brownie

Jesenné chute, farby a vône ma fascinujú, v lese a aj v kuchyni. Každý deň s úžasom prechádzam trhom na Miletičke a musím sa veľmi ovládať pri nákupoch – všetky farby a vône ma tam lákajú.
Nedávno som piekla muffinky z tekvice Hokaido, chutili nám aj z cvikle a maku a dnes som sa rozhodla pre gaštany a piekla som bratovi takúto jesennú tortičku 🙂

Gaštanové brownie doplnené dávkou čokolády je neodolateľné, je to veľmi sýty zákusok, kyslastá svieža chuť mascarpone zjemňuje sladkú chuť a verte mi, že je ťažké odolať ďalšiemu kúsku 🙂
Torta je prirodzene bezlepková – múku nahrádzajú gaštany.
Jej príprava je jednoduchá, po upečení v tortovej forme je korpus pekne nadýchaný, ale pri chladnutí sa stred „prepadne“ a okraje ostanú vyvýšené. Nie je to chyba pečenia, brownie je jednoducho také a vzniknutú priehlbinku vyplníte mascarpone krémom.
Na ozdoby som použila malé sladké figy, pár zrniek granátového jablka a žlté guličky physalisu.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 150 g horkej kvalitnej čokolády
  • 250 g gaštanového pyré
  • 4 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 60 ml šľahačky
  • 250 g mascarpone
  • 100 g hustej kyslej smotany
  • ovocie na ozdobu podľa výberu

Postup:
Maslo a horkú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť. Nádoba s maslom a čokoládou sa nesmie dotýkať vodnej hladiny pri zohrievaní .
Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Vaječné žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny. Gaštanové pyré (s cukrom) vymiešajte s rumom a smotanou a pridajte ho do žĺtkovej hmoty.
Potom pridajte čokoládovú zmes, dobre premiešajte (nešľahajte) a na záver po častiach zľahka vmiešajte sneh z vaječných bielkov.
Cesto dajte do tortovej formy, na dno ktorej ste dali papier na pečenie.
Pečte pri teplote 170°C cca. 45 minút. Brownie nechajte vychladiť aspoň pol hodinu v rúre pri otvorených dvierkach. Následne nechajte brownie úplne vychladiť.
Mascarpone vymiešajte s kyslo smotanou a natrite vychladený korpus.
gastanovebrownie-3

0 komentárov k “Gaštanové browniePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.