Domáce pečivo

Pečivo máme takmer každý deň a rada si ho pripravím sama doma.
Viac mi chutí, dlhšie vydrží mäkšie, nedrobí sa a aj viac zasýti, lebo je bez pridania zvýrazňovačov a urýchľovačov pečenia.
Takéhoto pečiva zjete určite menej a viac si pochutnáte. Časť pečiva hneď po upečení zamrazím a vyberám si podľa potreby.
Mám viac receptov, ale tento z programu Peče celá země ma zaujal zložením, vyskúšala som a vzniklo chutné voňavé pečivo.

Budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 260 g cmaru
  • 40 g masla
  • 15 g cukru krupica
  • 10 g soli
  • 20 g čerstvého droždia

Príprava:
Do vlažného cmaru pridajte cukor a droždie a nechajte ho aspoň 20 minút nakysnúť. Do misy dajte múku, soľ , zmäknuté maslo a vykysnutý kvások.
Vypracujte hladké, nelepivé, tuhšie cesto a zakryté ho nechajte dobre vykysnúť.
Na pracovnej ploche rozdeľte cesto na 12 kúskov a vytvarujte si rožky.
Na rožky si vyvaľkajte trojuholník a stočte ho do tvaru.
Ak chcete robiť žemličky, vyvaľkajte si dlhší valček a vytvarujte žemličku.
Veľa návodov na pletenie nájdete na youtube.
Vytvarované pečivo uložte na plech s pečiacou fóliou, prikryte a nechajte ešte nakysnúť.
Prd vložením do rúry postriekajte vodou, môžete posypať hrubou soľou, alebo semienkami.
Piekla som pri 200°C cca 15 – 18 minút, kontrolujte si pečenie vo vašej rúre.

0 komentárov k “Domáce pečivoPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.