Pečivo máme takmer každý deň a rada si ho pripravím sama doma.
Viac mi chutí, dlhšie vydrží mäkšie, nedrobí sa a aj viac zasýti, lebo je bez pridania zvýrazňovačov a urýchľovačov pečenia.
Takéhoto pečiva zjete určite menej a viac si pochutnáte. Časť pečiva hneď po upečení zamrazím a vyberám si podľa potreby.
Mám viac receptov, ale tento z programu Peče celá země ma zaujal zložením, vyskúšala som a vzniklo chutné voňavé pečivo.
Budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 260 g cmaru
- 40 g masla
- 15 g cukru krupica
- 10 g soli
- 20 g čerstvého droždia
Príprava:
Do vlažného cmaru pridajte cukor a droždie a nechajte ho aspoň 20 minút nakysnúť. Do misy dajte múku, soľ , zmäknuté maslo a vykysnutý kvások.
Vypracujte hladké, nelepivé, tuhšie cesto a zakryté ho nechajte dobre vykysnúť.
Na pracovnej ploche rozdeľte cesto na 12 kúskov a vytvarujte si rožky.
Na rožky si vyvaľkajte trojuholník a stočte ho do tvaru.
Ak chcete robiť žemličky, vyvaľkajte si dlhší valček a vytvarujte žemličku.
Veľa návodov na pletenie nájdete na youtube.
Vytvarované pečivo uložte na plech s pečiacou fóliou, prikryte a nechajte ešte nakysnúť.
Prd vložením do rúry postriekajte vodou, môžete posypať hrubou soľou, alebo semienkami.
Piekla som pri 200°C cca 15 – 18 minút, kontrolujte si pečenie vo vašej rúre.
0 komentárov k “Domáce pečivo”Pridajte vlastný →