Bábovka je pre mňa domov ( teda okrem teplého pudingu 🙂 )
Receptov na bábovky je nespočetné množstvo a každá rodina má tú svoju najobľúbenejšiu. U nás vedie mramorová olejová bábovka, ale rada skúšam iné chute.
Bábovku nemusíte cukrovať, ozdobte je trochou čokolády, ovocím, kvietkami podľa možností a fantázie. Krásne ozdobená bábovka dokonale
nahradí tortu a ozdobí každý slávnostný stôl.
Ja pečiem bábovku aj na dlhšie dovolenkové cesty, v krabici zostane dlho vláčna a pochutíme si vždy k čaju, u káve, alebo na raňajky pred túrou.
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 170 g trstinový cukor
- 150 g neutrálneho oleja ( napr. repkový)
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 150 g mletých lieskovcov
- 1 bal prášku do pečiva
- 1/4 čl soli
- 80 g silnej kávy ( espresso)
- 100 g minerálnej vody ( vody)
- maslo a polohrubú múku na vysypanie formy
- na ozdobu roztopená čokoláda a kávové zrnká
Postup prípravy
Formu na bábovku ( alebo srnčí chrbát) vymastite povoleným maslom a vysytpe múkou. Dbajte hlavne na záhyby, aby boli vymastené, zamedzíte tomu, že sa bábovka prilepí. Takto pripravenú formu vložte do chladu.
Pripravte si silné espresso. Rúru zohrejte na 180°C.
Hladkú múku, lieskovce, soľ a prášok do pečiva zmiešajte v jednej mise.
V druhej mise vyšľahajte 4 vajcia, cukor do hustej svetlej peny , trvá to pár minút a pridajte olej. Ešte dobre prešľahajte a pridajte aj kávu a minerálku, alebo vodu ( môžete pridať aj mlieko, alebo rastlinný nápoj podľa chuti).
Do tekutej zmesi preosejte suchú zmes a zmiešajte, aby neostali suché miesta v ceste. Naplňte formu a vložte ju do vyhriatej rúry.
Pečte cca 35 – 45 minút. Vyskúšajte špáradlom v strede bábovky, ak ho vytiahnete suché je bábovka upečená, alebo teplomerom ( pri teplote 92°C je bábovka upečená). Nepečte bábovku dlho, aby nebola presušená.
Vo forme nechajte bábovku vychladnúť asi 10 minút a potom ju opatrne vyberte z formy a nechajte aj do úplného vychladnutia.
Ozdobte bábovku podľa vašej chuti.
Inšpirovala som sa receptom od @backenmitchristina.at
0 komentárov k “Lieskovcovo – kávová bábovka”Pridajte vlastný →