Lieskovcovo – kávová bábovka

Bábovka je pre mňa domov ( teda okrem teplého pudingu 🙂 )
Receptov na bábovky je nespočetné množstvo a každá rodina má tú svoju najobľúbenejšiu. U nás vedie mramorová olejová bábovka, ale rada skúšam iné chute.
Bábovku nemusíte cukrovať, ozdobte je trochou čokolády, ovocím, kvietkami podľa možností a fantázie. Krásne ozdobená bábovka dokonale
nahradí tortu a ozdobí každý slávnostný stôl.
Ja pečiem bábovku aj na dlhšie dovolenkové cesty, v krabici zostane dlho vláčna a pochutíme si vždy k čaju, u káve, alebo na raňajky pred túrou.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 170 g trstinový cukor
  • 150 g neutrálneho oleja ( napr. repkový)
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g mletých lieskovcov
  • 1 bal prášku do pečiva
  • 1/4 čl soli
  • 80 g silnej kávy ( espresso)
  • 100 g minerálnej vody ( vody)
  • maslo a polohrubú múku na vysypanie formy
  • na ozdobu roztopená čokoláda a kávové zrnká


Postup prípravy
Formu na bábovku ( alebo srnčí chrbát) vymastite povoleným maslom a vysytpe múkou. Dbajte hlavne na záhyby, aby boli vymastené, zamedzíte tomu, že sa bábovka prilepí. Takto pripravenú formu vložte do chladu.
Pripravte si silné espresso. Rúru zohrejte na 180°C.
Hladkú múku, lieskovce, soľ a prášok do pečiva zmiešajte v jednej mise.
V druhej mise vyšľahajte 4 vajcia, cukor do hustej svetlej peny , trvá to pár minút a pridajte olej. Ešte dobre prešľahajte a pridajte aj kávu a minerálku, alebo vodu ( môžete pridať aj mlieko, alebo rastlinný nápoj podľa chuti).
Do tekutej zmesi preosejte suchú zmes a zmiešajte, aby neostali suché miesta v ceste. Naplňte formu a vložte ju do vyhriatej rúry.
Pečte cca 35 – 45 minút. Vyskúšajte špáradlom v strede bábovky, ak ho vytiahnete suché je bábovka upečená, alebo teplomerom ( pri teplote 92°C je bábovka upečená). Nepečte bábovku dlho, aby nebola presušená.
Vo forme nechajte bábovku vychladnúť asi 10 minút a potom ju opatrne vyberte z formy a nechajte aj do úplného vychladnutia.
Ozdobte bábovku podľa vašej chuti.
Inšpirovala som sa receptom od @backenmitchristina.at

0 komentárov k “Lieskovcovo – kávová bábovkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.