Sacherové kolieska

Tieto chutné kolieska pečiem už druhý krát a podelím sa s receptom, lebo sú veľmi obľúbené a vyniknú medzi ostatným vianočným pečivom nielen vzhľadom, ale hlavne chuťou. Určite ich budem piecť aj častejšie a nielen ako vianočné pečivo. Ich príprava nie je náročná, doporučujem pripraviť si cesto, ktoré necháte chladiť aspoň pár hodín ( moje čakalo dva dni na spracovanie) a počas chladenia si pripravíte chutnú náplň. Spojenie marcipánu a marhuľového džemu s kakaovým cestom pripomína tak trochu chuť slávnej Sacherovej torty, odtiaľ aj ten názov koliesok.
Inšpiráciou mi bol blog https://www.vesnas-suesse-welt.com/

Budete potrebovať :

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g kakao napr. Callebaut
  • 50 g kukuričného škrobu ( Maizena)
  • 150 g mletého trstinového cukru
  • 10 g prášku do pečiva
  • 4 ks vaječné žĺtky
  • 260 g masla
  • vanilkový extrakt
  • 1/4 čl soli


Príprava cesta:
Preosejte všetky suché suroviny, pridajte na kocky nakrájané studené maslo a spracujte drobenku. Môžete ju pripraviť ručne v mise, alebo v robote. Do drobenky zapracujte vaječné žĺtky. Cesto sa musí spojiť, ale netreba ho dlho spracovávať. V prípade, že je hmota veľmi drobivá pridajte polievkovú lyžicu studenej vody a rýchlo ju zapracujte. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte do chladu.

Príprava náplne:
Marcipán, rum a marhuľový džem spracujte pomocou tyčového mixéra do hladkej hmoty. Ja nepridávam cukor, marcipán je dostatočne sladký. Náplň
odložte do chladu v uzatvorenej nádobe.

Konečná príprava:
Cesto pred spracovaním vyberte z chladu, rozvaľkajte ho na hrúbku cca 3mm a vykrajujte zvolené tvary. Do polovice vykrojených koliesok urobte
otvor.
Keksíky pečte pri 170°C asi 12 až 15 minút. Upečené vyložte na mriežku a po vychladnutí keksy s otvorom namočte v čokoláde ( ja som máčala do polovice, ale môžete namočiť celý vrchný keksík, alebo nebudete vôbec keksíky namáčať ).
Náplň z marcipánu preložte do cukrárskeho sáčiku a náplň naneste na spodné kolieska. Priložte vrchné kolieska.
Keksy skladujte v uzatvorenej nádobe a v chlade.

Another year is behind us and I have another Christmas recipe for my Bentley Systems manager Marta 😊
Hello Marta,
This year I have chosen a special one, which I really like. I am a chocoholic. I love everything where a chocolate or a cocoa or even a small touch of chocolate is. 🧡
A name of those holy heaven delicious chocolate cookies is Sachers’s „circles“. Deliciously mixed pastry with marzipan filling.
I hope you will like it as you liked vanilla rolls last year. Let’s start. 🎄

Ingredients:

  • 400 g plain spelt flour or all purpose flour
  • 50 g cocoa e.g. Callebaut or some quality cocoa
  • 50 g cornstarch ( or you can use other type of starch)
  • 150 g cane sugar or brown sugar
  • 10 g baking powder
  • 4 egg yolks
  • 260 g butter
  • vanilla extract
  • 1/4 tsp salt

And for the filling:

  • marzipan
  • rum
  • apricot jam

How to prepare a pastry and bake cookies:

Combine all the dry ingredients, add the diced cold butter and process the crumble. You can prepare it by hand in a bowl or in a food processor. Incorporate the egg yolks into the crumble. The dough needs to come together, but it does not need to be processed for a long time. If the mixture is very crumbly, add a tablespoon of cold water and work it in quickly. Wrap the dough in cling film and refrigerate.
You can store the dough in the fridge for several days.

Remove the dough from the refrigerator before processing, roll it out to a thickness of about 3mm and cut out the chosen shapes – e.g. circles.
Make a hole in the middle of the cut-out rounds so that you can see the filling when the biscuits are ready.

Bake the cookies at 170°C for about 12 to 15 minutes.
Once baked, turn them out onto a wire rack. They are fragile while they cool.

How to prepare marzipan filling:

Process the marzipan, rum and apricot jam with a stick blender until smooth. I don’t add sugar, the marzipan is sweet enough, but you can taste it and if the filling is not sweet enough for you, t´hen add some sugar according to you taste. Refrigerate the filling in a closed container.

Finalizing cookies:

Once cookies are cooled, dip the one with a hole in the chocolate. I usually dip mine halfway, but you can dip the whole top biscuit, or you won’t dip the biscuits at all. It depend how long would you like to play 😇 in the kitchen. For me it is sometimes the best psychological therapy 😂
Place the marzipan filling in a pastry bag and spread the filling on the bottom circles. Attach the top circles.
Store them in a sealed container and in a cool place. They will last for a long time or … a short one 😂😂 it depends on how often do you go to check how many are still there 😂

Bon appetite! 🎄 Happy and Healthy Christmas to you and your loved ones. 🙏🏻💚 Renata

1 komentár k “Sacherové kolieskaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.