Koláče s rebarborou a jahodami a drobenkou

Kysnuté koláče sú pre mňa detstvo a domov 🙂
Mám rada akékoľvek výrobky zo sladkého kysnutého cesta – plnené buchty, dukátové buchty, moravské koláče , záviny, koláče na plechu s drobenkou,
kysnuté bábovky , plnené osie hniezda, lúpačky ……. a ostatné.
V časopise Gurmet som našla recept na koláče s jahodami, rebarborou a drobenkou od p. Maršáleka, ktorého prácu sledujem a jeho recepty sú zárukou úspechu a preto ich často skúšam.
Tieto buchty som piekla v nedeľu a vo štvrtok sme dojedli poslednú. Cesto je skutočne vynikajúce, chuť rebarborového krému a jahôd v spojení s drobenkou je skvelým nápadom. Drobenku som robila z celozrnnej múky, ale môžete kombinovať podľa vašich skúseností.


Na cesto budete potrebovať ( upiekla som 10 buchiet)

  • 300 g hladkej múky
  • 60 g krupicového cukru
  • 120 ml vlažného mlieka
  • 30 g masla
  • 2 ks vaječný žĺtok
  • 3 g soli
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 ks vajce na potretie

Postup:
Preosiatu múku, cukor, soľ dajte do misy. V mlieku rozmiešajte droždie a žĺtky a pridajte k suchej zmesi, vypracujte kompaktné cesto. Do vypracovaného cesta postupne zapracujte maslo a vypracujte hladké, pružné a pevné cesto. Nechajte ho vykysnúť na dvojnásobok. Počas kysnutia ho 1 – 2 x prepracujte.
Rebarborové želé ( pripravte si skôr – potrebuje čas na vychladenie)
400 g rebarbory nakrájajte na kúsky, vložte ju do hrnca, pridajte 120 ml vody, 60 g kryštálového cukru, 25 g kukuričného škrobu ( Maizeny). citrónovú šťavu z jedného citróna a varte cca 2-4 minúty. Uvarený krém prikryte fóliou a nechajte stuhnúť. Pripravovala som si deň vopred.
Na drobenku budete potrebovať 70g hladkej múky, 35g masla, 35 g cukru a štipku soli. Všeto zmiešajte a odložte do chladu pred použitím.
Z vykysnutého cesta pripravte 10 bochníčkov, nechajte ich na plechu vykysnúť, musia viditeľne zväčšiť objem.
Rebarborové želé preložte do cukrárskeho vrecka so špičkou .
Vykysnuté buchty natrite rozšľahaných vajíčkom. Do každej buchty zapichnite špičku a nastriekajte rebarborový krém. Navrch zapichnite pár zrelých čerstvých jahôd a posypte bohato drobenkou.

Pečte v rozohriatej rúre pri 170°C asi 20 – 25 minút, podľa vašej rúry.

0 komentárov k “Koláče s rebarborou a jahodami a drobenkouPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.