Moje najobľúbenejšie rezy pripravuje na Vianoce, ale už boli aj na rodinných oslavách počas roka. Každá rodina má svoj recept, ja som odskúšala dosť nových receptov, ale vždy sa vrátim k tomu z maminej písanky. Hlavne počas sviatkov nám chutia tradičné koláče vrátane drobného vianočného pečiva a “ moderné “ koláče nám cez sviatky nechýbajú.
Príprava cesta:
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 3 polievkové lyžice medu
- 100 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 40 g masla
- 1 čl sódy bicarbony
Tieto všetky suroviny dajte do jednej misy, premiešajte a nad parou miešajte (ručne metličkou) do svetlej peny.
Mne to trvá 10 – 12 minút. Do horúcej zmesi potom nasypte 450 g hladkej múky špeciál, ktorú ste preosiali spolu so štipkou soli.
Spracujte cesto najskôr vareškou a keď je už kompaktné preložte ho na dosku, trochu posypte múkou a spracujte.
Cesto prikryte fóliou a nechajte ho cca. 20 minút na doske oddýchnuť. Potom ho rozdeľte na 4 diely ( ja si odvážim, aby boli rovnaké). Rozvaľkajte všetky diely na obdĺžnik cca 20 x 30 cm.
S cestom sa dobre pracuje, musí byť tenké. Je výhodou, keď cesto rozvaľkáte do pekného tvaru obdĺžnika, po upečení nezmení tvar a nebudete mať po naplnení veľké odrezky pri krájaní 🙂
Preložte každý diel na papier na pečenie a pečte jednotlivo pri 180°C asi
5 – 7 minút. Pláty majú mať svetlohnedú farbu. Upečené pláty nechajte vychladiť, pláty stvrdnú, ale to je v poriadku.
Po naplnení krémom vám pekne zmäknú.
Príprava krému je kapitola sama o sebe. Môžete ich naplniť vašim obľúbeným vanilkovým krémom z múky a vajec, alebo zo salka, alebo čisto maslový, alebo pudingový.
Ja plním pudingovým vanilkovým krémom a jedna náplň je zo slivkového lekváru bez cukru.
Pudingový krém:
Do 500 ml mlieka vmiešajte dva vanilkové pudingy a 3 polievkové lyžice cukru. Uvarte hustý puding, prikryte ho v mise fóliou a nechajte v miestnosti vychladiť.
250 g masla (izbovej teploty) a 2 polievkové lyžice práškového cukru vyšľahajte do bledej peny spolu s vanilkovým extraktom a po častiach pridávajte puding a vždy dobre prešľahajte.
Môžete ochutiť rumom.
Krém si rozdeľte na 3 diely – 2 diely budú väčšie a tretí diel menší, tým potriete vrchný plát. Natrite prvý plát, priložte druhý plát a ten natrite vrstvou slivkového lekváru.
Priložte tretí plát a naň naneste krém a ukončite štvrtým plátom.
Ten natieram tenkou vrstvou krému a hneď ho posypem mletými orieškami.
Celý koláč zakryjem a nechám do druhého dňa zmäknúť. Nepotrebujete ho zaťažovať, len zakryť, aby neosychal. Nakrájajte kúsky a skladujte ho v chlade, ale chladničku veľmi neobľubuje. Ak je veľmi studený, nechajte ho pred servírovaním aspoň hodinu v miestnosti, bude chutiť najlepšie.
0 komentárov k “Medové rezy”Pridajte vlastný →