Medové rezy

Moje najobľúbenejšie rezy pripravuje na Vianoce, ale už boli aj na rodinných oslavách počas roka. Každá rodina má svoj recept, ja som odskúšala dosť nových receptov, ale vždy sa vrátim k tomu z maminej písanky. Hlavne počas sviatkov nám chutia tradičné koláče vrátane drobného vianočného pečiva a “ moderné “ koláče nám cez sviatky nechýbajú.

Príprava cesta:

  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 100 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 40 g masla
  • 1 čl sódy bicarbony

Tieto všetky suroviny dajte do jednej misy, premiešajte a nad parou miešajte (ručne metličkou) do svetlej peny.
Mne to trvá 10 – 12 minút. Do horúcej zmesi potom nasypte 450 g hladkej múky špeciál, ktorú ste preosiali spolu so štipkou soli.
Spracujte cesto najskôr vareškou a keď je už kompaktné preložte ho na dosku, trochu posypte múkou a spracujte.
Cesto prikryte fóliou a nechajte ho cca. 20 minút na doske oddýchnuť. Potom ho rozdeľte na 4 diely ( ja si odvážim, aby boli rovnaké). Rozvaľkajte všetky diely na obdĺžnik cca 20 x 30 cm.
S cestom sa dobre pracuje, musí byť tenké. Je výhodou, keď cesto rozvaľkáte do pekného tvaru obdĺžnika, po upečení nezmení tvar a nebudete mať po naplnení veľké odrezky pri krájaní 🙂
Preložte každý diel na papier na pečenie a pečte jednotlivo pri 180°C asi
5 – 7 minút. Pláty majú mať svetlohnedú farbu. Upečené pláty nechajte vychladiť, pláty stvrdnú, ale to je v poriadku.
Po naplnení krémom vám pekne zmäknú.

Príprava krému je kapitola sama o sebe. Môžete ich naplniť vašim obľúbeným vanilkovým krémom z múky a vajec, alebo zo salka, alebo čisto maslový, alebo pudingový.

Ja plním pudingovým vanilkovým krémom a jedna náplň je zo slivkového lekváru bez cukru.

Pudingový krém:

Do 500 ml mlieka vmiešajte dva vanilkové pudingy a 3 polievkové lyžice cukru. Uvarte hustý puding, prikryte ho v mise fóliou a nechajte v miestnosti vychladiť.
250 g masla (izbovej teploty) a 2 polievkové lyžice práškového cukru vyšľahajte do bledej peny spolu s vanilkovým extraktom a po častiach pridávajte puding a vždy dobre prešľahajte.
Môžete ochutiť rumom.

Krém si rozdeľte na 3 diely – 2 diely budú väčšie a tretí diel menší, tým potriete vrchný plát. Natrite prvý plát, priložte druhý plát a ten natrite vrstvou slivkového lekváru.
Priložte tretí plát a naň naneste krém a ukončite štvrtým plátom.
Ten natieram tenkou vrstvou krému a hneď ho posypem mletými orieškami.

Celý koláč zakryjem a nechám do druhého dňa zmäknúť. Nepotrebujete ho zaťažovať, len zakryť, aby neosychal. Nakrájajte kúsky a skladujte ho v chlade, ale chladničku veľmi neobľubuje. Ak je veľmi studený, nechajte ho pred servírovaním aspoň hodinu v miestnosti, bude chutiť najlepšie.

0 komentárov k “Medové rezyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.