Pečivo z jogurtového cesta

V obchode už dlhú dobu nekupujem pečivo, chlieb a ani sladké pečivo. Pred rokmi som sa skamarátila s kváskom, najskôr som mala dlho ražný kvások, neskôr som začala piecť s tuhým pšeničným kváskom ( Lievito madre), to mi
otvorilo možnosť piecť aj jemné sladké pečivo – vianočky, briošky, makovky, bábovky, mufiny…

Niektorí moji milí zákazníci potrebovali bezlepkové kvalitné pečivo tak som sa naučila piecť s ryžovým kváskom a jednodruhovými múkami.

Prednedávnom som sa zoznámila so slaným droždím (slánek) a tento spôsob pečenia som si veľmi obľúbila. Veľa receptov s ním nájdete na stránke www.vune-chleba.cz.
Recept na toto pečivo je zo stránky www.pekarnomanie.cz a je to vlastne rovnaký recept ako recept na briošku, len v ňom sú pridané koreniny a viac cukru.

V recepte je použité malé množstvo droždia a tým, že dlho kvasí v chlade je veľmi dobre stráviteľné.
Výhodou cesta je, že po zamiesení ostane v chladničke a piecť môžete podľa potreby a máte vždy čerstvé pečivo. Veď vyskúšajte.

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 10 g cukru
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 60 g oleja ( repkový resp. slnečnicový)
  • 8-10 g droždia
  • 150 g mlieka
  • 4 g soli

Postup:
Vo vlažnom  mlieku s cukrom rozpustite droždie.
Do misy robota odvážte olej, jogurt, pridajte mlieko s droždím, múku a soľ a vypracujte nelepivé cesto.
Preložte ho do väčšej misy , dobre uzatvorte a vložte do chladničky. Cesto tam nakysne a môžete ho nechať v chlade 5-7 dní.
Po vybratí z chladničky nechajte cesto 30 minút na linke, potom ho rozdeľte na kúsky (robila som 60 g kúsky) a tie už podľa zvyklostí vytvarujte a uložte na plech.
Plech vložte do igelitu a nechajte hodinu nakysnúť.
Rúru nahrejte na 190°C, pripravené pečivo postriekajte vodou a pečte 15 – 20 minút.
Pečivo nechajte na mriežke vychladnúť. 
Vychladnuté pečivo môžete zamraziť, nestratí na kvalite.

0 komentárov k “Pečivo z jogurtového cestaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.