Brioška z jogurtového cesta

Na sviatok Troch kráľov sme extra nič nepiekli, dojedali sa koláčiky zo sviatkov, poprípade som piekla u nás doma obľúbený krémeš.
Až pri pobytoch v zahraničí som sa stretla s Trojkráľovým koláčom, v ktorom bola zapečená figúrka kráľa rsp. mandľa.
V nemecky hovoriacich krajinách sa pečie s kysnutého sladkého cesta kráľovská koruna, niekto pridáva do cesta hrozienka, mandle, alebo čokoládové kúsky. Koláč sa podáva na raňajky 6.1.
Vo francúzsku pečú trojkráľový koláč Galette de Rois z lístkového cesta, plnený skvelou mandľovou plnkou a tiež zapekajú figúrku. Ten kto si nájde vo svojom kúsku figúrku kráľa je celý deň kráľom a všetci rešpektujú jeho priania 🙂
Francúzsky som piekla minulý rok a tak bude tento rok z kysnutého sladkého cesta.

Z tohto receptu na kysnutú briošku s droždím som prvýkrát piekla Trojkráľovú korunu a briošky s čokoládou. Cesto mám z webu www.pekarnomanie.cz a zaujalo ma tým, že si cesto môžem pripraviť vopred a piecť podľa potreby. S cestom sa dobre pracuje, v pôvodnom recepte je menej mlieka, trošku som pridala. Briošku si oslaďte podľa svojich zvyklostí.
Z cesta môžete robiť buchtičky, plnené buchty, rôzne plnené šatôčky.
Cesto bez pridania cukru a s vyšším obsahom soli je veľmi dobré na klasické rožky, žemle, pletenky, uzlíky…. pozrite recept na Pečivo z jogurtového cesta.

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g cukru ( ak chcete sladkú briošku pridajte viac)
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 60 g oleja ( repkový resp. slnečnicový)
  • 8-10 g droždia
  • 150 g mlieka
  • 4 g soli
  • koreniny – citrónová kôra, muškátový orech, mletý hrebíček, muškátový kvet, tonka fazuľa, vanilka – podľa vašej chuti
  • mandľové lupienky
  • vaječný žĺtok

Postup:

Vo vlažnom  mlieku s cukrom rozpustite droždie. Do misy robota odvážte olej, jogurt, pridajte mlieko s droždím, premiešajte. Preosiatu múku zmiešajte s koreninami (muškátový kvet, vanilka, muškátový orech, citrónová kôra) a so soľou, všetko pridajte k tekutej zmesi a vypracujte nelepivé cesto.
V robote to trvalo 15 – 20 minút. Cesto preložte ho do väčšej misy , dobre uzatvorte a vložte do chladničky. Cesto tam nakysne a môžete ho nechať v chlade 5-7 dní. Najskôr ho môžete spracovať za 10 -12 hodín.
Po vybratí z chladničky nechajte cesto 30 minút na linke, potom ho rozdeľte na kúsky (vážila som 60 g kúsky) a tie už podľa zvyklostí vytvarujte a uložte na plech.
Plech zakryte fóliou a nechajte hodinu nakysnúť. Rúru nahrejte na 190°C, pripravené pečivo potrite vaječným žĺtkom, môžete posypať mandľami, orechmi, alebo hrubým cukrom a pečte 15 – 20 minút.
Pečivo nechajte na mriežke vychladnúť. 
Vychladnuté pečivo môžete zamraziť, nestratí na kvalite.

0 komentárov k “Brioška z jogurtového cestaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.