Dobošová torta

Časopis Dobré jedlo kupujem pravidelne a už som sa trikrát aj zapojila do ich Sladkej výzvy.
Do výberu úspešných pokusov sa dostal môj malinový chessecake a veľmi som sa tomu tešila.
Keď som videla v Sladkej výzve dobošovú tortu vôbec som nerozmýšľala a hneď som sa rozhodla, že do toho zase idem.
Spomenula som si na čokoládovú chuť tejto pochúťky, ktorú u nás v hoteli piekla skvelá cukrárka Mária a pritom som aj zabudla na to, že tento recept patrí medzi tie náročnejšia a príprava trvá dlhšie.
Takúto špecialitku nepečieme len tak k popoludňajšej kávičke,  je to slávnostný dezert a to vyžaduje trochu času na prípravu a aj viac kvalitných surovín.
Túto dobošovú tortu si pripravte aspoň jeden deň pred podávaním, jej chuť bude intenzívnejšia.
Moja práca  sa porote zase páčila a uverejnili ju vo vyhodnotení 🙂
Veľmi sa z toho teším a ďakujem ♥

Budete potrebovať:
Na korpus:

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany (18 %)
  • 200 g hladkej múky

Na krém:

  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 300 g masla
  • 300 g horkej čokolády (70 %)
  • 50 g holandského kakaa

Na sirup:

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 ml rumu

Na karamel:

  • 100 g kryštálového cukru

Príprava korpusov:
Žĺtky s cukrom vyšľahajte v mixéri do svetlej hustej peny a v druhej mise vyšľahajte z bielkov tuhý sneh. Do žĺtkovej peny vmiešajte kyslú smotanu, potom vmiešajte tuhý sneh a na záver vmiešajte preosiatu múku.  Pripravte si hárky pečiaceho papiera, na ktorý si vyznačte kruhy o priemere 18 cm na spodnú stranu. Cesto si preložte do cukrárskeho sáčku a vyplňte postupne všetky predznačené kruhy. Hrúbka by mala byť cca 4 mm. Celkovo si pripravte 8 kruhov. Pečte ich pri teplote 180°C do zlatista (u mňa to bolo 10 – 12 minút). Nechajte ich vychladnúť a odstráňte papier.

Príprava krému:
V mixéri šľahajte žĺtky s vajcom do peny. Cukor s vodou dajte variť do hrnca,keď sa cukor rozpustí začne zmes hustnúť. Stiahnite zmes zo sporáku, aby sa netvoril karamel. Opatrne sirup prilievajte do vaječnej zmesi a stále šľahajte, kým nevznikne hustá svetlá pena. (týmto spôsobom  prípravy dosiahnete, že horúca cukrová voda pasterizuje vajcia a nemusíte dlho šľahať nad parou).  Čokoládu roztopte na parou a nechajte vychladnúť. Do vychladnenej žĺtkovej hmoty pridajte maslo nakrájané na kocky, roztopenú čokoládu a kakao. Všetko vymiešajte v hladký krém.
Odložte si jeden plát a trochu krému na zdobenie.

Príprava sirupu:
zvarte vodu, cukor a rum.
Ostatné vychladnuté pláty postupne natrite pripraveným sirupom a tenkou vrstvou krému. Postupne ich ukladajte na seba. Vrch a aj boky natrite krémom a dajte tortu zachladiť.

Príprava vrchného plátu s karamelom :
Vo väčšej panvici nechajte skaramelizovať cukor a z jednej strany doň namočte odložený plát cesta. Opatrne ho vyberte ( karamel je veľmi horúci) a namočenou stranou ho položte na dosku. Chvíľu počkajte a nožom natretým olejom plát nakrájajte na 6 dielov ( resp. na 8 dielov).
Na vychladenú stuhnutú tortu urobte 6  ružičiek z odloženého krému  a na ne uložte karamelové diely.
Tortu je lepšie podávať na ďalší deň.

0 komentárov k “Dobošová tortaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.