Mrkvový koláč (torta) je v zahraničí veľmi obľúbený a teším sa, že si aj u nás našiel svoje miesto v receptoch.
Sladká chuť karotky je veľmi zaujímavá v spojení s koreninami ako zázvor, muškátový oriešok, kardamon a mletá škorica. Karotka dodáva šťavnatosť korpusu a keď primiešate k múke oriešky, alebo kokos získate vždy inú zaujímavú chuť. Korpus ochutíte s citrónom alebo pomarančom.
Nám najviac chutí koláč so sviežim krémom z mascarpone, tvarohu a kyslej smotany.
Pri zdobení je veľa možností a pre každú príležitosť môžete vybrať iné kombinácie – orechy, čerstvé ovocie, kvietky, mrazom sušené ovocie, bylinky…
Tento koláčik budem piecť na Veľkú noc a preto som zvolila ozdobu z mrkvičky a čokoládových vajíčok.
Budete potrebovať:
- 135 g špaldovej celozrnnej múky (hladkej)
- 45 g mletých vlašských orechov (lieskovcov)
- 30 g strúhaného kokosu
- 1/2 čl mletého sušeného zázvoru
- 2 čl mletej škorice
- 1/4 čl muškátového orieška
- 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov
- 1/4 čl sódy bicarbony
- 1/4 čl soli
- 2 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 125 g neutrálneho oleja
- 100 g jablkového pyré (bez cukru)
- 130 g jemno strúhanej karotky
- kôra z jedného bio pomaranča
- šťava z 1/2 pomaranča
na krém:
- 250 g mascarpone
- 125 g jemného tvarohu
- 150 g kyslej smotany
- cukor podľa huti
- šťava z pomaranča podľa chuti
- vanilkový extrakt
Príprava:
Všetky suché suroviny zmiešajte v jednej mise. Celé vajcia vyšľahajte ručne s cukrom, keď sa rozpustí pridajte olej, kôru a šťavu z pomaranča, jablkové pyré. Tekutú zmes pridajte k múčnej zmesi, premiešajte a na záver vmiešajte strúhanú karotku. Podľa chuti môžete pridať sušené brusnice, alebo hrozienka. Cesto vlejte do formy (ja som mala tortovú s priemerom 27 cm), povrch zarovnajte a pečte vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30-35 minút. Ak chcete vyšší koláč, alebo tortu, použite menšiu formu a po vychladnutí korpus rozrežte a naplňte krémom.
Krém:
Všetky suroviny vymiešajte do hladkého krému. Ozdobte koláč (tortu) podľa vlastnej fantázie.
Ja som zdobila mrkvovými ružičkami. Škrabkou na zeleninu som si pripravila pásiky z mrkvy, povarila som ich 2 minúty vo vriacej vode, scedila a po vychladnutí som ich stáčala 🙂
0 komentárov k “Mrkvový koláč”Pridajte vlastný →