Muffiny s broskyňami – bez lepku, bez mlieka a laktózy

Muffinky sú veľmi praktické koláčiky – či už cestujete, alebo chystáte cyklo túru, aj ako drobnosť k čaju alebo kávičke. Pre mňa je tu ešte ďalšia výhoda – zoberiem si jeden kus a ostatné si pekne nechám na ďalší termín 🙂
V lete, keď máme dostatok domáceho ovocia a zeleniny  máme nepreberné množstvo variant v receptoch. Rada ich pečiem so špaldovou múkou, ale aj z prirodzene bezlepkových múk mi veľmi chutia.
Do cesta stačí nastrúhať mrkvičku, cuketu, alebo pridať len šťavnaté ovocie a malé tortičky sú rýchlo hotové. Pre väčšiu vláčnosť rada pridám rozmixovaný zrelý banán a nepotrebujem dávať veľa cukru.

Tieto som pôvodne plánovala s marhuľami, ale broskyne na kuchynskom stole boli mäkšie a krásne zrelé, tak dostali šancu. A marhuľový koláč vymyslím zajtra.

Budete potrebovať na 12 ks:

  • 1 zrelý banán
  • kôru a šťavu z jedného bio citróna
  • 2 väčšie vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 150 g dobrého oleja ( použila som kvalitný slnečnicovýv bio kvalite)
  • 150 g pohánkovej múky (môžete miešať s ryžovou )
  • 50 g mletých mandlí ( alebo orechov)
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva (bezlepkového)
  • 120 g jemne strúhanej mrkvy
  • 3 väčšie broskyne

Príprava:
Broskyne nakrojte jemne do kríža a vložte ich na 3 minúty vo vriacej vody. Vyberte ich a ošúpte.Pokrájajte ich na drobné kocky.
Mrkvu očistite  nastrúhajte na jemno.
V mixéri mixujte banán, vajcia, cukor. Do tejto zmesi vmiešajte olej.
Múku, mleté mandle, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli premiešajte, pridajte strúhanú citrónovú kôru a tekutú zmes.
Dobre premiešajte, pridajte strúhanú mrkvu, nakrájané broskyne a citrónovú kôru.
Celú zmes krátko premiešajte  a naplňte muffinové košíčky. Pečte 20 minút pri teplote 180°C.
Do zmesi môžete pridať aj nasekanú čokoládu. 🙂

4 komentáre k “Muffiny s broskyňami – bez lepku, bez mlieka a laktózyPridajte vlastný →

  1. Práve som ich dopiekla ale piekla som cca 35minz toho 20min 180C ale potom som dala ešte 15min na 200C a vyzerajú výborné:) aj foto by som vám poslala. Ďakujem pekne za super recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.