Teším sa, že ďalší koláč nie je červený, ale vynímajú sa na ňom krásne zelené egreše. Nemám veľa receptov s týmito zeleným bobuľkami a preto sa veľmi teším, že je to v spojení s makom. Veľmi je vhodný do týchto horúcich letných dní, nakoľko je bez krému.
Ja som ho piekla v bezlepkovej verzii, ale chutí aj s klasickým krehkým cestom a dokonca ho môžete upiecť na veľkom plechu na kysnutom ceste.
Chystám sa takýto upiecť na kváskovom kysnutom ceste a doplním ho chrumkavou orechovou posýpkou 🙂 To bude dobrota!
Na bezlepkovú verziu som robila toto cesto (do okrúhlej formy 24-26cm):
- 60 g ryžovej múky
- 80 g cirokovej múky
- 80 g pohánkovej múky
- 50 g mletých mandlí
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 130 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 1/ 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov
- citrónová kôra z jedného bio citróna
- štipku soli
Postup:
Zo všetkých surovín spracujte cesto nechajte ho oddýchnuť v chladničke aspoň 30 minút.
Náplň:
- 180 g mletého maku
- 90 g trstinového cukru
- 1 vanilkový puding bez lepku (40 g) – napr. značky dm bio
- 400 g hustej kyslej smotany
- egreše
Postup:
Vychladené cesto natlačte rovnomerne do formy (môžete si ju potrieť kokosovým tukom a vysypať pohánkovou múkou).
Cesto dajte aj po obvode formy aspoň do výšky 2-3 cm. Dno formy popichajte vidličkou a takto pripravené cesto pečte pri teplote 190°C asi 12 minút.
Mletý mak zmiešajte s cukrom a pudingovým práškom a do tejto suchej zmesi vmiešajte smotanu.
Makový krém rozotrite na predpečený korpus, ozdobte egrešmi a pečte pri 180°C cca 25-35 minút.
Hotový koláč nechajte vychladnúť, aby sa dobre krájal.
0 komentárov k “Makovo – egrešový koláč – bez lepku”Pridajte vlastný →