Marhuľovo-višňový obrátený koláč – bez lepku a laktózy

V miske ostalo hrsť krásnych višní a na stole žltučké marhule. Dokonca som si doniesla ručný odkôstkovač, takže chýbal už len recept na zaujímavý koláč. Na zahraničných stránkach rada hľadám inšpiráciu a tento obrátený ovocný koláč ma zaujal aj preto, že je bez lepku a mlieka a hlavnou surovinou, okrem ovocia, je kokosová múka a tapioka.
Čo je tapioka? Je to škrob vyrobený z koreňa manioku  a pôvodne pochádza z Južnej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých krajinách.
Je to škrob bez príchute, je to čistý sacharid a má svoju kalorickú hodnotu ( 100 g cca 320 kcal).  Do populárneho nápoja sa pridávajú tapiokové guľôčky a je veľmi obľúbený medzi malými a mladými ľuďmi – pritom si neuvedomujú vysoký obsah cukrov v týchto nápojoch a tým aj vysokú kalorickú hodnotu bez výživových hodnôt 🙁
Neobsahuje žiadne bielkoviny a ani tuk. Má silnú želírovaciu (gelovaciu ) schopnosť a preto sa používa pri zahusťovaní  sladkých a aj slaných pokrmov. Jej výhodou je použitie pri bezlepkovom varení a pečení, nakoľko je prirodzene bezlepková suroviny.
To bolo v skratke o tapioke a teraz sľúbený recept 🙂

Budete potrebovať ( forma v priemere 24-26 cm)

  • cca 6 marhúľ
  • hrsť odkôstkovaných višní ( čerešní)
  • 1 polievková lyžica kokosového tuku
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievková lyžica tapiokovej múky

Postup:
Kokosový tuk, med a tapiokovú múku zmiešajte na kašičku. Dno formy na pečenie ( len dno) vyložte papierom na pečenie a boky potrite kokosovým tukom. Použite formu, ktorá sa neotvára, aby prípadná tekutina pri pečení nevytekala. Na papier rozotrite pripravenú kašu.
Očistite ovocie, marhule rozkrojte na polovice a reznou plochou na pripravený základ. Voľné miesto medzi marhuľami vyplňte višňami.

Príprava cesta:

  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku
  • 4 polievkové lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • mandľová príchuť (alebo citrónovú kôru)
  • Informácia: Tieto suroviny zmiešajte v jednej miske.
  • 6 polievkových lyžíc kokosovej múky ( nie strúhaného kokosu )
  • 6 polievkových lyžíc tapiokovej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:
Zmiešajte suché suroviny a vmiešajte do ni tekutú zmes.
Pripravené cesto vylejte na ovocie, zarovnajte a pečte pri 170 C cca 25 – 30 minút. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť. Potom koláč opatrne vyklopte z formy, tak že navrch priložíte rovný podnos a pomaly ho preklopíte. Koláč nechajte celkom vychladiť.

0 komentárov k “Marhuľovo-višňový obrátený koláč – bez lepku a laktózyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.