Na prípravu tejto pochúťky som použila krásne višne od milej pani z trhoviska, ale pokojne môžete využiť čerešne z babkinej záhrady, alebo od dobrého suseda. Inšpirovala som sa v nemeckom časopise lecker.de, Mám rada letné ovocné koláče, v ktorých je minimum tuku a cesta a môžem mať riadnu dávku ovocia a k tomu buď snehovú prikrývku, alebo kyslú sviežu smotanu.
Koláč nie je zložitý na prípravu, nájdite ochotníka na vykôstkovanie višní (čerešní) a ostatné práce sú rýchle. Krehké cesto môže byť v chladničke pripravené vopred a keď sa rozhodnete piecť vyberte ho z chladu aspoň pol hodinku, aby sa vám lepšie formovalo do nádoby, v ktorej ho budete piecť.
Je vhodné použiť na pečenie formu s vyberateľným dnom, ale dá sa upiecť aj v sklenej nádobe, aj tak je potrebné nechať koláč úplne vychladiť, aby plnka stuhla.
Budete potrebovať( pre formu s priemerom 24-28 cm)
Cesto:
- 250 g špaldovej múky (použila som celozrnnú hladkú)
- 125 g masla z chladničky
- 70 g trstinového cukru (môžete ho pomlieť)
- 1 vajce
- štipku soli
Postup:
Zo všetkých surovín spracujte v mise krehké cesto. Nemieste ho dlho, aby sa po upečení nedrobilo.
Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky.
Ovocná náplň:
- cca. 400 g višní ( čerešní) – vykôstkovaných
- 1 vanilkový puding
- 300 ml čerešňového nektáru
Snehová perina:
- 3 menšie bielky ( cca 80-90 g)
- 130 g mletého trstinového cukru ( alebo aj bieleho)
- 1 čl bezfosfátového prášku do pečiva
- kôra z jednej limetky
- 2 PL limetkovej šľavy
Postup:
Krehké cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na pečenie. Dno prepichajte vidličkou, alebo prikryte pečiacim papierom a nasypte naň fazuľu na pečenie, aby sa dno rovno upieklo. Fazule s papierom po upečení odstráňte.
Korpus pečte pri teplote 175°C cca. 30 minút.
Počas pečenia korpusu dajte do hrnca variť 2 dl ovocného nektáru a vo zvyšku rozmiešajte pudingový prášok. Ja som mala sladký nektár, tak som už nepoužila cukor. Do vriaceho nektáru vlejte pripravený pudingový prášok a varte cca 1 minútu. Odložte zo sporáku a nechajte 3 minúty vychladiť. Do pudingu vmiešajte vykôstkované ovocie.
Vyberte upečený korpus z rúry.
Pripravte si vaječné bielky do šľahača. Cukor zmiešajte s práškom do pečiva a postupne ho zašľahávajte do bielkov. Keď je pena hustá pridajte na jemno strúhanú limetkovú kôru a dve lyžice limetkovej šťavy.
Na upečený korpus dajte pudingovú ovocnú zmes, povrch zarovnajte a ovocie prekryte vrstvou limetkového snehu. Pri okrajoch nechajte asi centimetrový odstup.
Vložte koláč ešte zapiecť do rúry na cca 12-15 minút. Kontrolujte, aby vám sneh veľmi nestmavol.
Pred krájaním nechajte koláč aspoň 3 hodiny chladiť.
0 komentárov k “Višňový krehký koláč so snehovou perinou”Pridajte vlastný →