Bublanina s ríbezľami – bez lepku

Bublanina je pre mňa prázdninový letný  koláč plný drobného ovocia. Najradšej s ríbezľami, čerešňami, višňami, ale aj kombinácie s marhuľami, černicami, egrešmi a už aj broskyne som kombinovala. Jednoduché cesto, bez zbytočného tuku a krémov, rýchlo pripravené.
Pečiem ju najčastejšie na celý plech, ale aj v okrúhlej forme vynikne. Doprajte si k nej pri slávnostnej príležitosti kopček dobrej vanilkovej zmrzliny 🙂

Dlho som chcela cesto na bublaninu v bezlepkovej verzii a keďže nepečiem z hotových priemyselne pripravených zmesí bolo to obdobie hľadania a skúšok.
Tieto suroviny vám vystačia na menší plech ( 22 x 28 cm), pre mňa je optimálna výška upečenej bublaniny 3 cm a musí byť riadna porcia ovocia, aby som nejedla len cesto.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 70 g ryžovej hladkej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • 30 g pohánkovej múky
  • 100 g trstinového cukru ( mletého)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 0,5 dl kokosového tuku ( oleja, ghee)
  • 0,5 dl mlieka
  • ovocie ( ríbezle 400 g)

Príprava:
V jednej mise zmiešajte múky, soľ a prášok do pečiva. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
Trstinový cukor (môžete si ho pomlieť na kávovom mlynčeku) vyšľahajte spolu so žĺtkami a vanilkovým extraktom do hustej peny.
Pridajte kôru z bio citróna, mlieko, olej a zamiešajte. Striedavo do tejto hmoty vmiešavajte suchú zmes a vyšľahané bielka.
Cesto rozotrite na plech. Ten môžete vymastiť tukom a posypať ryžovou múkou, ale stačí aj papier na pečenie.
Na rozotreté cesto dajte umyté odkvapkané ovocie.
Bublaninu pečte pri teplote 170°C asi 20 minút.
Drevenou špajľou urobte test v strede plechu , ak sa na špajľu nenalepí cesto je upečená.
Samozrejme môžete bublaninu pocukrovať ja som si už odvykla 🙂

2 komentáre k “Bublanina s ríbezľami – bez lepkuPridajte vlastný →

    1. Dobrý deň, mlieko a aj olej po 0,5dl. Nie je to dávka na veľký plech, ak by sa vám cesto zdalo tuhé pridajte trochu mlieka. Nech sa Vám darí, Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.