Bublanina je pre mňa prázdninový letný koláč plný drobného ovocia. Najradšej s ríbezľami, čerešňami, višňami, ale aj kombinácie s marhuľami, černicami, egrešmi a už aj broskyne som kombinovala. Jednoduché cesto, bez zbytočného tuku a krémov, rýchlo pripravené.
Pečiem ju najčastejšie na celý plech, ale aj v okrúhlej forme vynikne. Doprajte si k nej pri slávnostnej príležitosti kopček dobrej vanilkovej zmrzliny 🙂
Dlho som chcela cesto na bublaninu v bezlepkovej verzii a keďže nepečiem z hotových priemyselne pripravených zmesí bolo to obdobie hľadania a skúšok.
Tieto suroviny vám vystačia na menší plech ( 22 x 28 cm), pre mňa je optimálna výška upečenej bublaniny 3 cm a musí byť riadna porcia ovocia, aby som nejedla len cesto.
Budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 70 g ryžovej hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 30 g pohánkovej múky
- 100 g trstinového cukru ( mletého)
- 1 čl vanilkového extraktu
- štipku soli
- kôru z jedného bio citróna
- 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
- 0,5 dl kokosového tuku ( oleja, ghee)
- 0,5 dl mlieka
- ovocie ( ríbezle 400 g)
Príprava:
V jednej mise zmiešajte múky, soľ a prášok do pečiva. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
Trstinový cukor (môžete si ho pomlieť na kávovom mlynčeku) vyšľahajte spolu so žĺtkami a vanilkovým extraktom do hustej peny.
Pridajte kôru z bio citróna, mlieko, olej a zamiešajte. Striedavo do tejto hmoty vmiešavajte suchú zmes a vyšľahané bielka.
Cesto rozotrite na plech. Ten môžete vymastiť tukom a posypať ryžovou múkou, ale stačí aj papier na pečenie.
Na rozotreté cesto dajte umyté odkvapkané ovocie.
Bublaninu pečte pri teplote 170°C asi 20 minút.
Drevenou špajľou urobte test v strede plechu , ak sa na špajľu nenalepí cesto je upečená.
Samozrejme môžete bublaninu pocukrovať ja som si už odvykla 🙂
Chystam sa upiect, len chcem overit – olej a mlieko su pol deci akoze iba za stamprlik? 🙂 Dik
Dobrý deň, mlieko a aj olej po 0,5dl. Nie je to dávka na veľký plech, ak by sa vám cesto zdalo tuhé pridajte trochu mlieka. Nech sa Vám darí, Jarka