Rebarborovo – marcipánové tartaletky

Moja séria kyslastej  rebarbory pokračuje a pripravila som pre zmenu niečo s marcipánom. Mala som balíček marcipánu  v chladničke a recept v nemeckom časopise rozhodol. Krehké cesto v spojení s ovocím a marcipánom je príjemne osviežujúce a malé tartaletky sú praktické pri servírovaní a tak im odpustíme to, že sa jednoduchšie pripraví veľký okrúhly koláč 🙂
Cesto je z celozrnnej špaldovej múky, preto sú tmavšie, ale pokojne si ich pripravte v bezlepkovej verzii (podľa tohto receptu https://www.jarkapecie.sk/?p=470 ).

Ak chcete mať tartaletky bledé tak použite hladkú múku. Na celozrnnej špaldovej verzii ma baví to, že cesto je krásne chrumkavé a má svoju chuť aj bez použitia orieškov.

Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 150 g studeného masla
  • 100 g trstinového cukru
  • štipku soli
  • 1 celé vajce

Na náplň si pripravte:

  • 125 – 150 g marcipánu
  • 5 čl citrónovej šťavy
  • 1 PL práškového cukru
  • 6-8 stoniek očistenej rebarbory
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru

Postup:
Múku zmiešajte so soľou a cukrom a pridajte pokrájané studené maslo. Prstami vyrobte drobenku, tak aby ste maslo zapracovali do múčnej zmesi.
Vajce v miske premiešajte vidličkou a pridajte ho k drobenke. Rýchlo spracujte kompaktné cesto. Ak by sa vám stále drobilo pridajte lyžicu ľadovej vody.
Cesto sformujte a zabaľte do fólie. Nechajte ho minimálne 30 minút chladiť.
Cesto si môžete pripraviť aj deň skôr, ale pred použitím ho aspoň hodinu vyberte z chladničky, aby povolilo. Takéto cesto sa dá aj zamraziť.
Príprava marcipánu:
Marcipán nakrájajte na kúsky, pridajte citrónovú šťavu a práškový cukor a prstami spracujte do kompaktnej hmoty.
Cesto vyberte z chladu. Rozdeľte si ho  a do namastených formičiek vtláčajte jednotlivé porcie. Pripravte si všetky tartaletky.
Umytú a očistenú rebarboru  šikmo nakrájajte na centimetrové kúsky a posypte v miske  trstinovým cukrom.
Marcipánovú hmotu si rozdeľte na porcie a na dno každej tartaletky dajte „plátok“ z marcipánu, pritlačte ho k cestu.
Rozohrejte s rúru na 180°C.
Na marcipánovú vrstvu naukladajte rebarboru, zarovnajte a dajte na 30 minút piecť.
Odporúčam zmiešať rebarboru s cukrom podľa popisu a nie skôr, pustila by veľa šťavy.
Čerstvé tartaletky chutia s vanilkovou zmrzlinou, alebo hutou kyslou smotanou 🙂

0 komentárov k “Rebarborovo – marcipánové tartaletkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.