HomeBez lepku Linecké keksy – bez lepku

Linecké keksy – bez lepku

Comments : 2 Posted in : Bez lepku, Drobné pečivo, Recepty, Sladké pečenie, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

Mám veľmi rada linecké pečivo a nepotrebujem k tomu Vianoce 🙂
Spojenie chrumkavého, maslom prevoňaného keksíka a kyslastého džemu je niečo výnimočné. Už roky nekupujem v obchode keksy a občas si ich doma upečiem a skladujem ich v dóze. Jeden kúsok k čajíku, alebo ku kávičke uspokojí moju potrebu jesť koláčik a moje keksíky neobsahujú nič naviac. Pri ich príprave používam základné potraviny a zbytočne ich nekomplikujem. V jednoduchosti je krása a chuť.

Toto bezlepkové cesto je z jednodruhových bezlepkových produktov, ale je s použitím guarovej gumy, ktorú používam na spojenie cesta do žiadanej hmoty. Keďže neobsahuje pridané škrobové múčky, sú keksy chrumkavé a chutia výborne.
Z tejto dávky som upiekla 16 veľkých zlepených srdiečok .

Budete potrebovať:

  • 60 g pohánkovej múky
  • 60 g ryžovej hladkej múky
  • 80 g kokosovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • 130 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 čl guarovej gumy

Príprava:
Zmiešajte v mise múky, mletý trstinový cukor, guarovú gumu, pridajte studené na kúsky pokrájané maslo a vypracujte drobenku.
Potom pridajte rozšľahané vajíčko so žĺtkom a vytvorte kompaktné cesto.
Ak sa vám aj po čase drobí pridajte lyžičku studenej vody a znovu prepracujte.
Cesto nechajte v chlade zabalené vo fólii aspoň 2 hodiny, môže byť aj cez noc.
Pred pečením vyberte cesto z chladničky, nechajte trochu “povoliť” a ešte ho rukami prepracujte.
Medzi dvoma fóliami (ja používam papier na pečenie) ho rozvaľkajte na 3-4 mm a vykrajujte ľubovolné tvary.
Pečte pri 170°C cca. 8-10 minút.
Bezlepkové cesto vyžaduje nižšiu teplotu, rýchlejšie tmavne. Takže si ho sledujte, aby sa vám nespálilo. 😉
Upečené keksy opatrne preložte na mriežku a nechajte úplne vychladiť.
Skladujte v uzatvorenej nádobe.

2komentáre

2 thoughts

  • Maria
    24 novembra, 2017 at 11:15 am

    Dobry den, mozem prosim namiesto guarovej gumy pouzit psylium? Resp. keby som g.gumu uplne vynechala tak by sa cesto velmi rozpadalo?

    • Jarka Máťošová
      24 novembra, 2017 at 4:34 pm

      Dobrý deň, nie so presvedčená, že by takáto zámena fungovala. Psyllium v ceste viaže vodu ( tekutinu )a zabezpečuje vlhksť cesta. Guarová guma pomáha spojiť bezlepkové múky.
      Nahradiť ju môžete xanthanom. Neskúšala som so škrobom ( kukuričným, zemiakovým alebo teffovou múčkou). Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.