Tekvicovo – čokoládový cheesecake

Tekvica Hokkaido nám krásne dozrela, krémovej polievky so zázvorom a kokosovým krémom sa neprejem, ale aj pečená tekvica s bylinkami v rúre je lahôdka. Farba a chuť tejto tekvice je nenahraditeľná na tanieri a že je oranžová farbička pre naše zdravie veľmi dôležitá, o tom si prečítate tu.
Dnes som si všimla recept na blogu Foodlovin.de mojej obľúbenej blogerky Denise Renée kombináciu, ktorej som neodolala. Viem, že som si chcela aspoň dva dni oddýchnuť od pečenia, ale toto bola kombinácia mojich chutí:

  • tvaroh
  • čokoládové krehké cesto
  • zázvor
  • muškátový orech
  • škorica
  • …. a k tomu tekvica Hokkaido

TekvicovyCheeseCake-2A bolo rozhodnuté – žiaden oddych. Skúša sa nový koláčik a už je aj na svete.
Tento takzvaný „trhaný“ ruský koláč poznám v inej verzii, ale úprimne, toto ju prekonalo. Koláčik je tradičný, z celozrnnej špaldovej múky, s pravým tvarohom, maslom a vajíčkami.
Pri príprave tradičných koláčov sa snažím odľahčiť v sladkosti a tučnote, teda rada použijem odtučnený tvaroh, menej cukru, aj keď používam trstinový a aj dávku masla znižujem. Klasickú bielu múku nahrádzam hladkou špaldovou, resp. celozrnnou špaldovou.

TekvicovyCheeseCake-3A tu je recept pre Vás:
Suroviny na korpus:

  • 375g špaldovej hladkej múky
  • 200g masla
  • 150g trstinového cukru
  • 2 č.l. kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 50g dobrého kakaa

Náplň:

  • 500g odtučneného jemného tvarohu
  • 100g roztopeného masla
  • 250g tekvicového pyré
  • 120g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 č.l. vanilkového extraktu
  • 1 č.l. mletého zázvoru
  • 2 č.l. mletej škorice
  • kôra a šťava z 1/2 bio pomaranča
  • trochu strúhaného muškátoveho orieška
  • štipka soli

Príprava cesta:
Všetky suroviny zmiešajte do hladkého cesta a zabalené vo fólii ho nechajte oddýchnuť 30 minút. Do tortovej formy (26cm) bolo cesta viac, nechcela so ho hrubé a tak zo zbytku som upiekla pár keksíkov. Vždy sa minú pri kávičke 🙂

Príprava náplne:
Tekvicu Hokkaido (alebo maslovú, muškátovú) naparte do mäkka a ešte teplú rozmixujte. Tvaroh a cukor rozšľahajte, pridajte vanilkový extrakt, štipku soli  a po jednom  pridávajte celé vajcia. Potom pridajte do zmesi šťavu a kôru z pomaranča a roztopené mierne vychladené maslo.
Pridajte mletú škoricu, mletý sušený zázvor a nastrúhajte muškátový oriešok.
Z oddýchnutého  cesta si oddeľte cca 1/5 a ostatné rozvaľkajte a vložte do tortovej formy, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Okraj má byť aspoň 4-5 cm. Cesto popichajte vidličkou. Pripravenú tvarohovú zmes vlejte do formy, zarovnajte ju a na povrch natrhajte kúsky cesta a rozložte ich. Pečte pri 170 C cca 45 minút. Koláč nechajte úplne vychladiť. Chutí najlepšie čerstvý, ale aj v chladničke ho môžete skladovať 3-4 dni.
Dobrú chuť 🙂 vám želám, Vaša Jarka 🙂

TekvicovyCheeseCake-5

0 komentárov k “Tekvicovo – čokoládový cheesecakePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.