HomeBez laktózy Cviklový koláč – bez lepku a laktózy

Cviklový koláč – bez lepku a laktózy

Posted in : Bez laktózy, Bez lepku, Koláče, rezy, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

 

Už častejšie nájdeme červenú repu v rôznych pokrmoch a nielen nakladanú, alebo zdravú šťavu. Využitie tejto domácej zeleniny je veľmi veľké – šalát zo surovej repy, čerstvá šťava, chutné smoothie, hrejivá krémová polievka, chutné krupoto, ruský boršč, nátierka z varenej repy, carpaccio z varenej repy s balsamikovým krémom a parmezánom …
Mohla by som pokračovať a pridať rôzne slané koláče s repou a aj sladké muffinky, či torty, alebo brownies.

KolacikZRepy-1Táto zelenina je veľmi hodnotná a významná súčasť našej výživy. Prečítajte si článok o význame fialovej farby v našej strave.
Tento recept je kombináciou viacerých receptov. Rada to tak robím a skúšam vždy niečo zmeniť, pridať, odobrať a teším sa novému výsledku. Pri prvých pokusoch nebol môj koláčik tak nádherne farebný.
Túto cviklu som kúpila u tety na trhovisku “Miletička”, bola nádherne čerstvá ešte aj s vňaťou (mladé listy sa dajú použiť ako špenát 🙂 ).
Ak sa rozhodnete pre tento recept môžete z neho pripraviť korpus, alebo muffinky.

Na jeden korpus (priemer 26cm) budete potrebovať: KolacikZRepy-7

  • 180g mixovanej varenej červenej repy
  • 120g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 180g ryžovej múky
  • 60g pohánkovej múky
  • 80ml oleja (kokosového tuku)
  • 3PL mletého maku
  • 1PL kypriaceho prášku
  • šťava z 1 a 1/2 citrónu
  • 1 čl mletej škorice
  • štipka soli

Postup:
Uvarenú repu rozmixujte  na jemnú kašu. Z bielkov vyšľahajte sneh so štipkou soli. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny, primiešajte olej a potom rozmixovanú červenú repu a citrónovú šťavu. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, mletým makom a škoricou. Zmes primiešajte k žĺtkovej hmote a na záver vmiešajte tuhý sneh z  bielkov.
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie, naplňte ju pripraveným cestom a pečte v predhriatej rúre na 170°C cca. 30-35 minút.
Vychladnutý korpus natrite s krémom z mascarpone, ktoré ste vyšľahali s vanilkovým cukrom a kyslou smotanou. V prípade laktózovej intolerancie odporúčam natrieť korpus pikantným džemom a poliať horkou kvalitnou čokoládou bez mlieka.

KolacikZRepy-4

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.