Už častejšie nájdeme červenú repu v rôznych pokrmoch a nielen nakladanú, alebo zdravú šťavu. Využitie tejto domácej zeleniny je veľmi veľké – šalát zo surovej repy, čerstvá šťava, chutné smoothie, hrejivá krémová polievka, chutné krupoto, ruský boršč, nátierka z varenej repy, carpaccio z varenej repy s balsamikovým krémom a parmezánom …
Mohla by som pokračovať a pridať rôzne slané koláče s repou a aj sladké muffinky, či torty, alebo brownies.
Táto zelenina je veľmi hodnotná a významná súčasť našej výživy. Prečítajte si článok o význame fialovej farby v našej strave.
Tento recept je kombináciou viacerých receptov. Rada to tak robím a skúšam vždy niečo zmeniť, pridať, odobrať a teším sa novému výsledku. Pri prvých pokusoch nebol môj koláčik tak nádherne farebný.
Túto cviklu som kúpila u tety na trhovisku „Miletička“, bola nádherne čerstvá ešte aj s vňaťou (mladé listy sa dajú použiť ako špenát 🙂 ).
Ak sa rozhodnete pre tento recept môžete z neho pripraviť korpus, alebo muffinky.
Na jeden korpus (priemer 26cm) budete potrebovať:
- 180g mixovanej varenej červenej repy
- 120g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 180g ryžovej múky
- 60g pohánkovej múky
- 80ml oleja (kokosového tuku)
- 3PL mletého maku
- 1PL kypriaceho prášku
- šťava z 1 a 1/2 citrónu
- 1 čl mletej škorice
- štipka soli
Postup:
Uvarenú repu rozmixujte na jemnú kašu. Z bielkov vyšľahajte sneh so štipkou soli. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny, primiešajte olej a potom rozmixovanú červenú repu a citrónovú šťavu. Múku zmiešajte s kypriacim práškom, mletým makom a škoricou. Zmes primiešajte k žĺtkovej hmote a na záver vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie, naplňte ju pripraveným cestom a pečte v predhriatej rúre na 170°C cca. 30-35 minút.
Vychladnutý korpus natrite s krémom z mascarpone, ktoré ste vyšľahali s vanilkovým cukrom a kyslou smotanou. V prípade laktózovej intolerancie odporúčam natrieť korpus pikantným džemom a poliať horkou kvalitnou čokoládou bez mlieka.
0 komentárov k “Cviklový koláč – bez lepku a laktózy”Pridajte vlastný →