HomeDrobné pečivo Vanilkové rožky – rodinný recept

Vanilkové rožky – rodinný recept

Comments : 1 Posted in : Drobné pečivo, Orechové, Recepty, Sladké pečenie, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , ,

Vianočné sviatky si ja neviem  a ani nechcem predstavovať bez voňavých vanilkových rožtekov.
Pečiem ich dlhé roky podľa tohoto receptu a preto ich dôverne nazývam “ moje“ 🙂
Vždy som obdivovala ich chuť, ale viac som obdivovala, keď boli maličké, presne ako malíček a krehké.
Chvíľu trvalo, kým som sa vypracovala, ale stálo to za všetky pokusy a omyly. Sú krehké, voňavé, orechové, alebo mandľové a obalené cukrom.
V súčasnosti sa všetci snažíme tvoriť a piecť podľa tzv. zdravých receptov bez výčitiek. Je to módna vlna a nezachytáva podstatu, tak ako vlastne všetky módne vlny a diéty.
Aj ja požívam pri pečení pravé maslo (to som robila aj predtým, lebo margarín mi nechutil a páchol), kde sa dá použijem trstinový cukor, ktorý si aj meliem na práškový ( jednoducho v kávovom mlynčeku) a znižujem vždy o tretinu dávku cukru. Ale moje vanilkové rožteky obaľujem práškový cukrom a bez výčitiek ich ponúkam mojim rodinným príslušníkom a hosťom.
Som presvedčená, že cukor nie je jed. Keby tak bolo, dávali by sme si ozaj väčší pozor pri nakupovaní a nekŕmili by sme hlavne deti sladkosťami z obchodov. Kto by už chcel papať jed 🙁
Nepropagujem konzum sladkostí a preto si upečiem sama doma, do mikulášskeho balíčka si dokážem predstaviť aj iné drobnosti ako sladké keksy a pseudočokolády… chce to trochu fantázie.
Problém v konzumácii cukru a tuku je v ich množstve a kombináciách. Sme pečivový národ a konzum sladkého kupovaného pečiva je obrovský, rovnako ako rôznych  keksov v pútavých obaloch.
Vianoce nemusia byť zaplavené 20-timi druhmi pečiva, ale upiecť si doma s láskou a radosťou 3-4 druhy obľúbeného pečiva v menšom množstve (nie trojité dávky) a dopriať si počas troch dní sviatkov pár kúskov nikomu nespôsobí 10 kg nadváhy.
Horšie je ak konzumujeme tieto sladkosti celý december a potom v januári dojedáme, čo ostalo.

A tak dnes tu mám pre vás, môj recept na vanilkové rožteky. Chutné, sladké, kúsok (jeden) ku kávičke s priateľmi.
Budete potrebovať:

  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • 120 g trstinového cukru ( pomletý)
  • 330 g masla
  • 150 g mletých vlašských orechov ( alebo mandlí)
  • 3 vaječné žĺtky
  • vanilkový extrakt
  • štipka soli
  • kôra z jedného citrónu

Príprava:
vanilkoverozky-1Do múky pridajte štipku soli, mletý trstinový cukor, strúhanú citrónovú kôru a tuhé maslo. Spracujte drobenkové cesto, pridajte mleté orechy, vanilkový extrakt a vaječné žĺtky. Vypracujte kompaktné cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 45 minút schladiť.
Cesto rozdeľte na menšie časti, z ktorých vyváľajte valčeky o priemere 1,5-2 cm.
Nakrájajte na kúsky cca 1,5 cm a tvarujte rožteky.
Samozrejme môžete tvarovať aj väčšie.
Rožteky ukladajte na papier na pečenie a pečte pri teplote 170°C cca 10-12 minút.
Vanilkové rožteky musia ostať bledé. Nechajte ich pár minút vychladiť na plechu a potom ich obaľujte vo vanilkovom cukre  (môžete použiť aj mletý trstinový cukor.)
Rožteky skladujte samostatne v plechovej krabici.


🙂 And now … especially a recipe translated to English for Martha 🙂 who lives in Spain and is the Best Boss I have ever had 🙂
These Vanilla Crescents are the best and you will enjoy them a lot. Let me give you this recipe as a Christmas Present for this funny 2020 year with hope for better New Present time. And Have Yourself a Merry Little Christmas …

Ingredients:

  • 450 g all-purpose flour
  • 120 g sugar
  • 330 g cold butter
  • 150 g ground walnuts are the best, but you can use also almonds
  • 3 egg yolks
  • 1 table spoon of bourbon vanilla extract
  • 1/2 teaspoon salt
  • lemon zest

Steps to Make It 🙂 It is a best therapy

In a large bowl, add together all-purpose flour, salt, ground sugar, lemon zest and cold butter. Process the crumbly dough, add the ground nuts, vanilla extract and egg yolks.
Make a compact dough, wrap it in food foil and let it cool in the fridge for at least 45 minutes.
Divide the dough into smaller parts, from which create rolls with a diameter of 1.5-2 cm.
Cut into pieces about 1.5 cm and shape them into small crescents.
Of course, you can shape them bigger, but … the small are the best. They are quite crispy, so bigger can break easily.
Place the crescents on baking paper and bake at 170 ° C for about 10-12 minutes.
Vanilla crescents must remain pale.
Let them cool on a baking sheet for a few minutes and then wrap them in a ground vanilla sugar (you can also use ground cane sugar.)
Store them separately in a tin box.

and … enjoy 🙂

and yeah, you can store the dough in the fridge for several days if you do not have time to bake them all at once 😉


1 COMMENT

One thought on : 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.