Linecké keksy, vanilkové rožteky a medovníčky tvoria u mňa tradičný základ vianočného pečenia. V každej rodine je osvedčený recept na tieto dobroty a aj ja pečiem podľa svojho receptu. Vyskúšala som aj iné, ale aj tak sa vždy vrátim k odskúšaným a hlavne tým, ktoré mi najviac chutia.
Toto je môj tradičný recept na zlepované linecké koláčiky 🙂
Budete potrebovať:
- 450 g hladkej múky
- 300 g studeného masla
- 150 g mletého trstinového cukru ( môže byť aj práškový)
- 3 vaječné žĺtky
- 80 g mletých vlašských orechov
- 1/4 čl soli
Príprava:
Do veľkej misy preosejte múku a cukor, pridajte soľ, mleté orechy a na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujte “ drobenku“, tak aby kúsky masla boli obalené suchou zmesou. Na záver pridajte rozmiešané žĺtky
a rýchlo ich zapracujte, aby vzniklo kompaktné cesto. Zabaľte ho do fólie
a nechajte aspoň 2 hodiny v chlade. Cesto si pripravujem vopred a niekedy čaká aj 2 dni na spracovanie 🙂
Pred prípravou si cesto vyberte a nechajte ho pri izbovej teplote zmäknúť.
Rozvaľkajte ho na hrúbku 3 – 4 mm a vykrajujte ľubovolné kúsky, ktoré pečte na plechu s pečiacim papierom ( alebo fóĺiou) pri 180 C 10-12 minút.
Každá rúra pečie inak, tak si odsledujte pečenie vo svojej. Keksy majú byť svetlé. Nechajte ich na mriežke vychladiť.
Ak budete keksy zdobiť čokoládou neobaľujte ich v práškovom cukre.
Hotové keksy skladujem v uzatvorených nádobách a v prípade, že sa neminú všetky, tak tie zlepované s džemom môžete zamraziť a vo februári máte keksíky ku káve 🙂
0 komentárov k “Linecké keksy”Pridajte vlastný →