HomeBez laktózy Jablkový strúhaný koláč

Jablkový strúhaný koláč

Posted in : Bez laktózy, Koláče, rezy, Orechové, Ovocné, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , ,

Je síce predvianočné obdobie a všade sú recepty a fotografie vianočných keksíkov a koláčov, naše domáce  jablká sa rozhodli vráskavieť a tak som sa rozhodla ich  spracovať.  Určite tento jednoduchý recept máte vo svojich zošitoch, ja som tiež jeden v maminom zošite našla, ale po prečítaní prvých riadkov som ho odložila…. bolo treba na jeden plech 7 (sedem) vajec a to sa mi zdalo priveľa…a k tomu ešte veeeľa cukru 🙁
Lenže už som bola rozhodnutá pre takýto koláč tak som si v starých kuchárskych knihách našla tento a verte mi, že je neuveriteľne ľahučký, chutný a tak ostane zapísaný aj v domácom zošite.
Trochu som si ho ozdobila, ale stačí ho natrieť po upečení ešte horúci džemom a po vychladnutí poliať čokoládou.

struhanyjablkovykolac-2Budete potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 150 ml oleja
  • 350 g špaldovej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 4 polievkové lyžice sekaných orechov (nemusia byť)
  • štipka soli
  • 500 g strúhaných jabĺk

Postup:
Jablká nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
Zmiešajte múku, mletú škoricu, sódu bikarbónu sekané orechy, soľ  a mletý zázvor.
Rozohrejte rúru na 180°C.
Celé vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do penista a pridajte olej, prešľahajte.
Do vaječnej hmoty preosejte zmes múky, premiešajte a na záver vmiešajte strúhané jablká.
Pečte cca. 30 minút. Po upečení môžete potrieť džemom podľa výberu a vychladnutý koláč polejte čokoládou.
Alebo ho ozdobte podľa vlastnej fantázie 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.