Home / ovocné / Tvarohový koláč s hroznom
24 august, 2016

Tvarohový koláč s hroznom

Posted in : ovocné, Tradičné koláče, tvarohové on by : Jarka Máťošová Značky:, , , ,

Pomalými krokmi, nenápadne sa tu blíži  jeseň…. Tmavomodré šťavnaté slivky, oranžové tekvice, voňavé jabĺčka, sladučké hrušky, muškátové hrozno a chutné tmavé bobule modrého hrozna. Samozrejme cesnak, kukurica, čerstvé huby, hlávky kapusty a … vlastne celá  nádherná úroda domácich druhov zeleniny a ovocia a byliniek.

Ovocné jednoduché koláče mám veľmi rada a rada ich pečiem. Najčastejšie sú to jablká, slivky, ríbezle, ale aj broskyne a marhule, jahody a maliny. Celý rok si tu môžeme vybrať druh ovocia či zeleniny a pripraviť niečo chutné. V Nemecku sme na jeseň piekli takmer každý týždeň obľúbený cibuľový koláč ( aj ten tu o chvíľu pribudne) a okrem rôznych druhov slivkových koláčov mi najviac chutil tvarohový s tmavým hroznom.
TvarohovySHroznom-1
Samozrejme som si vtedy recept nezapísala, veď bol veľmi jednoduchý 🙂 Hrozno som používala pri príprave múčnikov, ale len v spojení so želatínou, či pudingom. Bobuľky som v ceste nepiekla.
Keď som na pulte s hroznom videla tmavé bobule spomenula som si na tú lahodnú chuť a už ma nič nezastavilo. Našla som si pár receptov na nemeckých blogoch a pridala som k nim moje skúsenosti a spomienky a je tu jesenný koláč.

Pripravila som ho z tvarohového  špaldového cesta a jemného tvarohového krému. Koláč si môžete pripraviť aj z jemného kysnutého cesta. Posýpku z múky a masla často nepoužívam, nahrádzam ju makom alebo sekanými orechmi, ale dnes som si pripravila chutnú škoricovú posýpku – rozvoňala celý dom. Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte.

Na tvarohové cesto budete potrebovať:

  • 220 g špaldovej hladkej múky
  • 70 g trstinového ( alebo kokosového) cukru
  • 80 g jemného tvarohu
  • vanilkový extrakt
  • 1 vajce
  • 40 g neutrálneho oleja
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • štipku soli

Postup: Všetky suroviny rýchlo zmiešajte a odložte do chladu, kým pripravíte náplň.
Na náplň budete potrebovať:

  • 250 g jemného tvarohu ( použila som balený vo fólii)
  • 70 g trstinového ( alebo kokosového ) cukru
  • vanilkový extrakt
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • 2 čajové lyžičky Maizeny ( kukuričný škrob)
  • 2 vajcia
  • cca 400-500 g tmavého hrozna

Postup:
Tvaroh, vanilkový extrakt, cukor a vajcia vymiešajte, pridajte šľahačkovú smotanu ( tekutú).  V mlieku rozmiešajte dve lyžičky maizeny a pridajte do zmesi.
Do pripravenej tvarohovej zmesi jemne vmiešajte bobule hrozna.
Zo špaldovej múky, masla, cukru a mletej škorice si pripravte posýpku.
Cesto roztlačte do okrúhlej formy (treba ju predtým vymazať a vysypať múkou) a vytvorte 2-3 cm vysoké okraje. Na cesto rozotrite tvarohovú plnku, urovnajte a posypte pripravenou škoricovou posýpkou.
Pečte pri teplote 175°C cca. 45 – 50 minút.
TvarohovySHroznom-3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.