Receptov na slivkové koláče s drobenkou mám veľa, ale rada objavujem a zaujal ma recept v Apetite, kde základ tvorí šľahačková smotana a v drobenke je mak.
V kysnutom koláči je síce menej tuku, ale výsledná chuť tohto koláčika je za odmenu. Piekla som ho z polovičnej dávky na menšom plechu a bol by sa minul aj veľký plech.
Samozrejme môžete použiť aj iné ovocie – ríbezle, egreše, marhule, broskyne… a do drobenky môžete dať orechy a vynechať strúhanku.
Všetci, ktorí ochutnali kúsok tejto dobroty si pochvaľovali a určite to bude aj u vás tak 🙂
Budete potrebovať:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 120 g trstinového cukru
- 3 celé vajcia
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 čl vanilkového extraktu
- 50 g sekaných mandlí
- 3 PL mlieka
- štipku soli
- 1/2 prášku do pečiva ( 6 g)
- cca 500 g sliviek
Na posýpku:
- 40g mletého maku
- 40g masla
- 60g trstinového cukru
- 30g strúhankz
Postup:
Z bielkov vyšľahajte so štipkou soli tuhý sneh a odložte ho do chladničky.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuha, pridajte trstinový cukor a vanilkový extrakt a premiešajte, po jednom primiešajte žĺtky,
Vmiešajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Na záver vmiešajte na hrubo sekané mandle a jemne pridajte vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto preložte do plechu, na ktorý ste dali papier na pečenie. ( stredne veľký plech).
Celý povrch pokryte rozpolenými slivkami a v rúre pečte cca 20 minút pri teplote 170°C
Z maku, cukru, strúhanky a masla si pripravte drobenku a posypte ňou predpečený koláč, pečte ešte asi 25 minút .
Koláč krájajte vychladnutý.
0 komentárov k “Slivkový koláč s makovou drobenkou”Pridajte vlastný →