Slivkový koláč s makovou drobenkou

Receptov na slivkové koláče s drobenkou mám veľa, ale rada objavujem a zaujal ma recept v Apetite, kde základ tvorí šľahačková smotana a v drobenke je mak.
V kysnutom koláči je síce menej tuku, ale výsledná chuť tohto koláčika je za odmenu. Piekla som ho z polovičnej dávky na menšom plechu a bol by sa minul aj veľký plech.
Samozrejme môžete použiť aj iné ovocie – ríbezle, egreše, marhule, broskyne… a do drobenky môžete dať orechy a vynechať strúhanku.
Všetci, ktorí ochutnali kúsok tejto dobroty si pochvaľovali a určite to bude aj u vás tak 🙂
MakovySoSlivkami-1

Budete potrebovať:

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 120 g trstinového cukru
  • 3 celé vajcia
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 50 g sekaných mandlí
  • 3 PL mlieka
  • štipku soli
  • 1/2 prášku do pečiva ( 6 g)
  • cca 500 g sliviek

Na posýpku:

  • 40g mletého maku
  • 40g masla
  • 60g trstinového cukru
  • 30g strúhankz

Postup:
Z bielkov vyšľahajte so štipkou soli tuhý sneh a odložte ho do chladničky.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuha, pridajte trstinový cukor a vanilkový extrakt a premiešajte, po jednom primiešajte žĺtky,
Vmiešajte múku s práškom do pečiva a mlieko. Na záver vmiešajte na hrubo sekané mandle a jemne pridajte vyšľahaný sneh z bielkov.
Cesto  preložte do plechu, na ktorý ste dali papier na pečenie.  ( stredne veľký plech).
Celý povrch pokryte rozpolenými slivkami a v rúre pečte cca 20 minút pri teplote 170°C
Z maku, cukru, strúhanky a masla si pripravte drobenku a posypte ňou predpečený koláč, pečte ešte asi 25 minút .
Koláč krájajte vychladnutý.

MakovySoSlivkami-2

0 komentárov k “Slivkový koláč s makovou drobenkouPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.