Home / Hlavné / Tvarohový mrežovník
25 marec, 2020

Tvarohový mrežovník

Posted in : Hlavné, Priležitosti, Sladké pečenie, Tradičné koláče, tvarohové, Veľká noc, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , , ,

Mrežovník z krehkého cesta je veľmi vďačný koláč – rýchla príprava, množstvo variácií na náplň – džem, lekvár, mak, orechy, tvaroh (nakuknite aj na môj recept na mrežovník s lekvárom a orechmi)
Mne najviac chutí na druhý deň, nie je síce tak krásne chrumkavý, ale chute cesta a náplne sú výraznejšie – vyskúšajte, ak to vydržíte 🙂
A ukážte mi aj vaše mrežovníky na inšpiráciu ostatným  #jarkapečie, veľmi ma tým potešíte 🙂

Budete potrebovať:

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 180 g masla ( studené)
  • 110 g mletého trstinového cukru
  • 1/4 čl soli
  • 1 celé vajce
  • kôra z jedného citróna ( alebo citrónová pasta)
  • 1 čl prášku do pečiva

Postup:
Preosejte si múku do misy, pridajte soľ, mletý cukor, prášok do pečiva a strúhanú citrónovú kôru.
Ak použijete citrónovú pastu najskôr ju rozmiešajte s vajíčkom.  Pridajte na kúsky pokrájané studené maslo
a spracujte do “ mrveničky “ pridajte rozšľahané vajíčko a spracujte kompaktné krehké cesto.
Zabalené cesto vo fólii nechajte chladiť aspoň pol hodinu. Z cesta odoberte 2/3 a rozvaľkajte  h na hrúbku
5 mm, vložte ho do formy ( s priemerom 28 cm), alebo na plech. Cesto popichajte vidličkou, môžete ho potrieť
kyslejším hustým džemom ( ríbezľový…) a rozotrite tvarohovú náplň.

Náplň si  pripravte z:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 120 g mletého trstinového cukru
  • 2 PL hustej kyslej smotany ( jogurtu)
  • vanilková esencie
  • 1 vajce
  • 1 PL krémového prášku ( Maizeny)
  • citrónovú kôru

Postup:
Všetky suroviny dobre zmiešajte do hladkej hmoty ( nešľahajte).

Zostatok cesta rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a radielkom si pripravte pásiky, ktoré uložte na tvarohovú náplň.
Ak vám ostalo trochu cesta urobte si ozdobnú vrkoč po obvode mrežovníka.
Do vzniknutých okienok vložte sušené brusnice ( alebo hrozienka).
Pečte vo vyhriatej rúre pri 180°C cca. 35-40 minút.
Krájajte vychladnutý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.