Mrežovník z krehkého cesta je veľmi vďačný koláč – rýchla príprava, množstvo variácií na náplň – džem, lekvár, mak, orechy, tvaroh (nakuknite aj na môj recept na mrežovník s lekvárom a orechmi)
Mne najviac chutí na druhý deň, nie je síce tak krásne chrumkavý, ale chute cesta a náplne sú výraznejšie – vyskúšajte, ak to vydržíte 🙂
A ukážte mi aj vaše mrežovníky na inšpiráciu ostatným #jarkapečie, veľmi ma tým potešíte 🙂
Budete potrebovať:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 180 g masla ( studené)
- 110 g mletého trstinového cukru
- 1/4 čl soli
- 1 celé vajce
- kôra z jedného citróna ( alebo citrónová pasta)
- 1 čl prášku do pečiva
Postup:
Preosejte si múku do misy, pridajte soľ, mletý cukor, prášok do pečiva a strúhanú citrónovú kôru.
Ak použijete citrónovú pastu najskôr ju rozmiešajte s vajíčkom. Pridajte na kúsky pokrájané studené maslo
a spracujte do “ mrveničky “ pridajte rozšľahané vajíčko a spracujte kompaktné krehké cesto.
Zabalené cesto vo fólii nechajte chladiť aspoň pol hodinu. Z cesta odoberte 2/3 a rozvaľkajte h na hrúbku
5 mm, vložte ho do formy ( s priemerom 28 cm), alebo na plech. Cesto popichajte vidličkou, môžete ho potrieť
kyslejším hustým džemom ( ríbezľový…) a rozotrite tvarohovú náplň.
Náplň si pripravte z:
- 250 g jemného tvarohu
- 120 g mletého trstinového cukru
- 2 PL hustej kyslej smotany ( jogurtu)
- vanilková esencie
- 1 vajce
- 1 PL krémového prášku ( Maizeny)
- citrónovú kôru
Postup:
Všetky suroviny dobre zmiešajte do hladkej hmoty ( nešľahajte).
Zostatok cesta rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a radielkom si pripravte pásiky, ktoré uložte na tvarohovú náplň.
Ak vám ostalo trochu cesta urobte si ozdobnú vrkoč po obvode mrežovníka.
Do vzniknutých okienok vložte sušené brusnice ( alebo hrozienka).
Pečte vo vyhriatej rúre pri 180°C cca. 35-40 minút.
Krájajte vychladnutý.
Jednoduchy na prípravu a výborný!
ďakujem, teším sa, že chutil 🙂 Jarka
Fantasticky!