Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi

Mrežovník v akejkoľvek forme patrí k mojim obľúbeným koláčikom. Vlastne všetky koláče z krehkého cesta a tzv. suché koláče. Nepotrebujem plnkové koláče, ani pudingové krémy, stačí mi lekvárový mrežovník, alebo tenký kysnutý ovocný, presne taký, aký som vám tu nedávno uverejnila. Nájdete ho na tomto odkaze.
MrezovnikSlivkaLekvar-2
Páčia sa mi jednoduché nemecké a talianske koláče, ktoré nazývajú coffee cake – sú mandľové, orechové, čokoládové, citrónové, kysnuté s posýpkou a jeden kúsok ku káve vám urobí krajší deň 🙂
Receptov na mrežovníky je vééééľmi veľa a každá domácnosť má svoj rodinný recept. Ja som si upravila recept tak, že som použila celozrnnú špaldovú múku. V tomto zložení vynikne jej zaujímavá oriešková chuť, má nižší glykemický index, je bohatšia na vlákninu, obsahuje viac minerálov a vitamínov ako biela múka a zasýti nás na dlhšie.

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 170 g masla
  • 90 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného bio citróna
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • slivkový lekvár (alebo iná dobrý lekvár)
  • vlašské orechy

Postup:
Z uvedených surovín rýchlo spracujte cesto. Pri príprave krehkého cesta používajte studené maslo, cesto dlho nespracuvávajte, aby ostalo krehké po upečení. Ak máte masu drobivú pridajte 1-2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody. Spracované cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
Pripravte si slivkový lekvár, ak je veľmi tuhý rozriedite ho horúcou vodou, alebo lyžicou rumu 🙂 Nasekajte si vlašské orechy.
Vychladené cesto rozdeľte na a 2/3 roztlačte do formy, popichajte ho vidličkou. Natrite hrubšiu vrstvu lekváru a tú posypte orechmi.
Z 1/3 cesta vyvaľkajte tenké koleso a radielkom nakrájajte tenké pásiky a vytvorte z nich mriežku.
Pečte pri teplote 180°C cca 35-45 minút.
MrezovnikSlivkaLekvar-3

1 komentár k “Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmiPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.