Home / bez lepku / Cheesecake s jahodami – bez lepku
3 máj, 2017

Cheesecake s jahodami – bez lepku

Posted in : bez lepku, Pre alergikov, Torty, tvarohové on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , ,

O tom, že obľubujem tvarohové koláče ( cheesecake) som už písala a rada ich pripravujem aj na objednávku k rôznym príležitostiam. A príležitosť na dobrý koláč je vždy 🙂
Pripravovala som ho v bezlepkovej verzii, použila som chutné keksy z DM bez lepku a palmového tuku.
Do tvarohovej náplne stačí použiť kvalitný čerstvý syr a nahradiť múku krémovým práškom.
Ovocná zložka sa dá pripraviť podľa sezóny – rebarbora je už tu – ale aj karamelová poleva je chutná, aj keď trochu viac kalorická.
Pri príprave nie je nič zložité, je dôležité dodržať pomalé pečenie (minimálne hodinu) a ešte pomalšie trpezlivé chladnutie, pri otvorených dvierkach rúry. Výsledok je výborný a odmeníte sa lahodnou chuťou jednoduchého koláčika.

Budete potrebovať: ( pre formu 24-26 cm)

Korpus:

  • 250 g čokoládových pohánkových keksov ( kúpite ich napríklad v DM drogérii alebo v zdravej výžive)
  • 80 g masla

Náplň:

  • 250 g netučného tvarohu
  • 200 g bánoveckej nátierky (neochutenej)
  • 250 g čerstvého syra ( mascarpone, Philadelphia)
  • 150 g pochúťkovej smotany
  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 40 g krémového prášku (alebo maizeny, solamylu)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z jedného citrónu

Ovocná poleva:

  • 500 g jahôd ( čerstvé alebo aj mrazené)
  • 3 PL chia semienok
  • 3 PL trstinového cukru

Príprava:
Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie.
Pre korpus rozpustite maslo a nechajte ho vychladiť. V mixéri rozmixujte keksy . Pridajte maslo ku keksom a premiešajte.
Zmes presypte do tortovej formy a lyžicou dobre  utlačte po celom dne. Pečte pri teplote 190°C 12 minút. Nechajte vychladiť.
Tvaroh, mascarpone a bánovecku nátierku a smotanu vložte do misy robota, pridajte strúhanú citrónovú kôru, cukor, vanilkový extrakt.
Všetko šľahajte 2-3 minúty. Krémový prášok rozmiešajte v minimálnom množstve mlieka (vody) a pridajte k smotanovej zmesi a premiešajte.
Postupne pridávajte vajcia po jednom  a každé vždy dôkladne zapracujte. Pripravenú smotanovú zmes prelejte na upečený korpus, urovnajte povrch . Tortovú formu položte na plech na pečenie ( niekedy vytečie trochu tuku počas pečenia) a pečte pri teplote 165°C cca 60 – 65 minút.
Cheesecake je upečený keď je po obvode pevný a stred sa trochu trasie.
Nechajte ho v pootvorenej rúre úplne vychladnúť (nechávam cez noc).
Niekedy sa stane, že korpus pri chladnutí pukne, ale to nie je závada. 🙂
Približne po hodine chladenia ostrým nožom opatrne uvoľnite okraje formy, ale formu neotvárajte.
Jahody umyte, očistite a spolu s cukrom ich rozvarte. Pridajte do nich 3 polievkové lyžice chia semienok , premiešajte a nechajte vychladiť.
Semienka nabobtnajú. Na vychladnutý korpus rozotrite ovocnú zmes.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.