Jablká uskladnené na zimu už potrebujú spracovať a tak vymýšľame rôzne recepty na ich spracovanie.
Tento koláč sa dá pripraviť s rôznym ovocím ( veľmi chutí s lesným ovocím, marhuľami, ale aj hruškami).
Koláč je jednoduchý na prípravu , ak nemáte doma čerstvý syr, môžete použiť jemný tvaroh.
Budete potrebovať:
Náplň 1:
- 4 stredné jablká ošúpte a nakrájajte na kocky.
Postup:
Vložte ich do hrnca spolu s hrebíčkom, celou škoricou a badyánom, pridajte trochu medu
( podľa kyslosti jabĺk) a 4 polievkové lyžice vody. Jablká nechajte prejsť varom 3-4 minúty a nechajte vychladiť.
Cesto:
- 150 g špaldovej hladkej múky
- 80 g studeného masla
- 60 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- kôra z jedného citróna
- 1 vajce
- štipka soli
Postup:
Zmiešajte v mise múku, cukor, vanilkový extrakt, soľ a maslo. Vytvorte drobenku a pridajte kôru z citróna a vajce.
Vypracujte cesto. Formu na pečenie vymažte maslom a vložte do nej cesto. Môžete si ho predtým vyvaľkať, alebo len vtlačiť do formy.
Takto pripravené cesto vložte do chladničky.
Náplň 2:
- 200 g prírodného syru Lučina ( Creme fraiche)
- 60 g trstinového cukru
- 2 vajcia
Postup:
Všetky suroviny dobre zmiešajte.
Na cesto vo forme nasypte 3 polievkové lyžice mletých mandlí ( orechov alebo strúhanky), rozložte vychladené pripravené jablká ( bez šťavy a korenín), posypte perníkovým korením ( nemusí byť) a zalejte náplňou 2.
Upravte povrch a pečte 40 minút na 180°C.
Koláč nechajte úplne vychladiť a potom krájajte.
0 komentárov k “Jablkový tart”Pridajte vlastný →