Pohánkový sladký chlieb

Recept na pohánkový chlieb bez droždia a aj bez kvásku je už dlhšiu dobu na mojom blogu a teší sa veľkej obľube.
Niektorým z vás sa síce nepodaril, ale verím, že pri opakovanej príprave sa už všetko podarí.
Príprava je veľmi jednoduchá a stačí dodržať postup.
Recept na tento zaujímavý a dovolím si tvrdiť, že veľmi zdravý chlieb sme dali aj Aďke zo Zeleného slnka
v Dubnici, kde sme boli ako lektorky jej Školy dlhovekosti. A šikovná Aďka vyšperkovala tento recept, obohatila ho o rôzne príchute ( bylinky, cesnak, semienka) a najviac ma potešila úprava s ovocím a čokoládou.
Aj po pridaní ovocia a čokolády je to stále pohánkový chlebík, nie je sladký ako koláč, má len jemnú sladkú príchuť a to dáva možnosť na obohatenie jedálnička. Chutí k bielej kávičke, ale aj s tvarohom a zrniečkami granátového jablka je skvelý.
Verím, že si vymyslíte veľa kombinácií a teším sa na fotografie vášho sladkého chlebíka.
Budete potrebovať:

  • 500 g pohánkovej múky ( doporučujem BIO DM)
  • 12 g psylia
  • 3 polievkové lyžice trstinového ( kokosového ) cukru
  • 1 čajová lyžičky soli
  • 100 g vlašských orechov ( alebo podľa vašej voľby)
  • 100 g sušeného ovocia ( marhule, brusnice, goji…)
  • 100 g kvalitnej čokolády
  • 1 liter vlažnej vody

Postup:
Do misy vsypte múky, psylium, cukor, soľ premiešajte, pridajte nakrájané umyté sušené ovocie, nasekané orechy.
Orechy je dobré aspoň na pár hodín namočiť.
Do zmesi pridávajte postupne vodu a premiešavajte. Na záver pridajte nasekanú čokoládu.
Vypracujte cesto aspoň  7-10 minút . Cesto má mať konzistenciu treného cesta ( ako na bábovku).
Cesto v mise zarovnajte a misu prikryte a nechajte ju 24 hodín fermentovať.
Jenskú misu dajte do rúry nahriať na 230°C, vyberte ju , vložte do nej papier na pečenie a opatrne vložte cesto.
Upravte jeho povrch, zakryte vrchnákom a pečte 60 minút pri teplote 230°C.
Po tomto čase odokryte vrchnák, znížte teplotu na 200°C a pečte ešte 15 – 20 minút.
Upečený chlebík vyberte na mriežku, zakryte kuchynskou utierkou a nechajte celkom vychladiť.

3 komentáre k “Pohánkový sladký chliebPridajte vlastný →

  1. Dobrý den,
    proč se těsto musí přelévat do jiné formy? Vždyť se tím ztratí ty „bublinky“ a nakynutí. Nebo v troubě ještě znovu nakyne? Není lepší ho péct rovnou ve formě, kde kyne? A pokud nemám pekáč s poklicí, lze to udělat nějak jinak?
    Děkuji.

  2. Dobrý deň. Zaujíma ma, či chlebík nemá moc výraznú pohánkovú chuť (keďže pohánka sama osebe má chuť dosť špecifickú). Myslíte si, že by som mohla skombinovať pohankovú múku napríklad s hladkou špaldovou?

    Ďakujem. 🙂

    1. Chlebík má pohánkovú chuť. Špaldová múka je obilnina s obsahom lepku a nemyslím, že by sa to v tomto recepte ( postupe) dala rovnocenne kombinovať.
      Vyskúšajte 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.