HomeKysnuté kváskové Makovo – slivkové kváskové buchty

Makovo – slivkové kváskové buchty

Comments : 5 Posted in : Kysnuté kváskové, Makové, Ovocné, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , ,

Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný 🙂
Mám šťastie na výnimočných  ľudí a potvrdilo sa mi to opäť v jednu sobotu v Starej tržnici. Kupovala som si od krásnej ženy v slovenskom kroji ražný kváskový chlieb (výnimočnej chuti) a po chvíľke rozhovoru mi prezradila jej prácu s kváskom a kváskovým pečením a ponúkla mi jej kvások, ktorý má sušený.
Potešila som sa, lebo môj kvások nevydržal dlhé skladovanie a tak som mala znovu dôvod vrátiť sa ku kváskovému pečeniu – a to s veľkou radosťou.
Ako prvé som upiekla bábovku, ktorá bola veľmi chutná, ale pre mňa trochu tuhá a tak ju tu zatiaľ nenájdete na mojej stránke, ale jej čas príde a neskôr vám určite pridám na ňu recept.
Z nakvaseného sušeného ražného kvásku mi vznikol silný kvások a tak prišli na rad babkine kysnuté buchty.
Veľa ľudí nemá trpezlivosť, alebo nevie pracovať s klasickým kysnutým cestom, a tak je to aj s kváskovým cestom. Chce to veľa trpezlivosti a praxe a lásky. Výsledok vždy stojí za to.
V dnešnej dobe sa viete ľahko dostať k veľkému množstvu receptov, ale vždy je treba využiť svoje skúsenosti a sledovať kvások a cesto. Pri tomto recepte som využila svoje skúsenosti z kysnutým cestom, ako aj skúsenosť z kurzu u Lenky Mančíkovej (http://www.zdravepecenie.sk/ ) a prečítala som nespočet rád a receptov na webe. A na záver som sa riadila prípravou tak, ako som to videla doma.

Príprava rozkvasu:
Odoberte do vyššej nádoby dve polievkové lyžice kvásku a pridajte 110 g špaldovej múky a 150 ml vlažnej vody a všetko premiešajte. Urobte tak večer a nechajte na kuchynskej linke cez noc.
Nádobu prikryte igelitovým vreckom. Ráno môžete zamiesiť cesto, ktoré necháte potom 2- 3 hodiny kysnúť. Veľmi záleží na teplote v miestnosti.

Na prípravu cesta budete teda potrebovať:

  • 250 g rozkvasu (ten ste si pripravili podľa návodu vyššie)
  • 130 – 150 ml vlažnej vody (polovicu môžete nahradiť acidkom)
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 40 g rozpusteného masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • kôru z jedného bio citróna
  • maslo (olej) na vymastenie plechu

Plnka:
200 g mletého maku a 50 g trstinového cukru uvarte krátko s 50 ml vody. Pridajte podľa chuti hustý slivkový lekvár (najlepší bez cukru).

Príprava:
Zmiešajte si preosiatu múku, soľ, cukor v jednej mise. Do väčšej misy dajte rozkvas, rozšľahané vajce a žĺtok, rozpustené maslo a časť vody. Všetky tekuté zložky dobre premiešajte, pridajte vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru a ešte premiešajte.
Postupne pridávajte suchú zložku a každú časť dobre zapracujte.
Celé cesto môžete vymiešať v robote, alebo klasicky s varechou, alebo rukou (tak to robím najradšej).
Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte ho 2 – 3 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku (alebo silikónovú podložku).
Z cestom sa dobre pracuje, takže stačí podložku trochu potrieť olejom, ale môžete pokračovať aj tak, že si cesto podsypete trochou múky.
Lyžicou si odkrajujte  malé kúsky cesta (cca. 40-50 g), tie rukami rozťahujte  do kruhu a do stredu dajte plnku.
Plnku zabaľte do cesta a upravte do tvaru buchtičky. Takto spracujte celú dávku cesta a plnky.
Pekáč (nádobu) na pečenie si dobre potrite maslom, alebo olejom  (môže byť aj ghee ).
Odporúčam dať si na pekáč viac rozpusteného masla (oleja) a každú buchtičku namočiť do tuku a pritlačiť k druhej. Takto zaplňte celý pekáč.
Buchty pečte pri teplote 180°C cca. 35-40 minút. Po upečení natrite povrch buchtičiek studeným maslom.
Buchty chutia aj s tvarohovou náplňou, alebo orechmi.
Z tohto cesta môžete upiecť aj dukátové buchtičky.
Ak si vypracujete redšie cesto je vhodné na ovocný koláč s drobenkou.

5komentárov

5 thoughts

  • Zuzana
    31 januára, 2017 at 9:51 pm

    Dobry den
    Tu spaldovu muku pouzivate bielu ci celozrnnu?
    Dakujem vopred za odpoved
    Zuzka

    • Jarka Máťošová
      1 februára, 2017 at 9:52 am

      Dobrý deň, ja som použila hladkú špaldovú múku, ale môžete zmiešať 1:1 aj s celozrnnou špaldovou múkou. Cesto bude trochu tuhšie,
      tak si prispôsobte množstvo tekutiny ( možno 50 ml naviac). Pekný deň želám Jarka

      • Zuzana
        1 februára, 2017 at 2:26 pm

        Pytam sa kvoli tomu, ze hladka moze byt aj biela aj celozrnna.
        Ale svojim sposobom ste mi odpovedali.
        Dakujem
        Zuzka

  • Katarina
    6 apríla, 2017 at 9:16 am

    Dobry den, vcera vecer som si spravila rozkvas na tieto buchty, ale je strasne riedky, do rana sa mi nespravila ani jedna bublinka a na povrchu sa mi oddelila voda. Neviem teda ci mam pokracovat v peceni, tak to ma byt?

    • Jarka Máťošová
      6 apríla, 2017 at 9:46 am

      Dobrý deň, rozkaz nie je velmi riedky, možno bol kvások slabý. Skúste prosím pridať múku dobre premiešajte a nechajte vykysnúť, aby zdvojnásobil objem. Viac Vám na diaľku asi nepomôžem. Pekný​ deň Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.