Makovo – slivkové kváskové buchty

Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný 🙂
Mám šťastie na výnimočných  ľudí a potvrdilo sa mi to opäť v jednu sobotu v Starej tržnici. Kupovala som si od krásnej ženy v slovenskom kroji ražný kváskový chlieb (výnimočnej chuti) a po chvíľke rozhovoru mi prezradila jej prácu s kváskom a kváskovým pečením a ponúkla mi jej kvások, ktorý má sušený.
Potešila som sa, lebo môj kvások nevydržal dlhé skladovanie a tak som mala znovu dôvod vrátiť sa ku kváskovému pečeniu – a to s veľkou radosťou.
Ako prvé som upiekla bábovku, ktorá bola veľmi chutná, ale pre mňa trochu tuhá a tak ju tu zatiaľ nenájdete na mojej stránke, ale jej čas príde a neskôr vám určite pridám na ňu recept.
Z nakvaseného sušeného ražného kvásku mi vznikol silný kvások a tak prišli na rad babkine kysnuté buchty.
Veľa ľudí nemá trpezlivosť, alebo nevie pracovať s klasickým kysnutým cestom, a tak je to aj s kváskovým cestom. Chce to veľa trpezlivosti a praxe a lásky. Výsledok vždy stojí za to.
V dnešnej dobe sa viete ľahko dostať k veľkému množstvu receptov, ale vždy je treba využiť svoje skúsenosti a sledovať kvások a cesto. Pri tomto recepte som využila svoje skúsenosti z kysnutým cestom, ako aj skúsenosť z kurzu u Lenky Mančíkovej (http://www.zdravepecenie.sk/ ) a prečítala som nespočet rád a receptov na webe. A na záver som sa riadila prípravou tak, ako som to videla doma.

Príprava rozkvasu:
Odoberte do vyššej nádoby dve polievkové lyžice kvásku a pridajte 110 g špaldovej múky a 150 ml vlažnej vody a všetko premiešajte. Urobte tak večer a nechajte na kuchynskej linke cez noc.
Nádobu prikryte igelitovým vreckom. Ráno môžete zamiesiť cesto, ktoré necháte potom 2- 3 hodiny kysnúť. Veľmi záleží na teplote v miestnosti.

Na prípravu cesta budete teda potrebovať:

  • 250 g rozkvasu (ten ste si pripravili podľa návodu vyššie)
  • 130 – 150 ml vlažnej vody (polovicu môžete nahradiť acidkom)
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 40 g rozpusteného masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • kôru z jedného bio citróna
  • maslo (olej) na vymastenie plechu

Plnka:
200 g mletého maku a 50 g trstinového cukru uvarte krátko s 50 ml vody. Pridajte podľa chuti hustý slivkový lekvár (najlepší bez cukru).

Príprava:
Zmiešajte si preosiatu múku, soľ, cukor v jednej mise. Do väčšej misy dajte rozkvas, rozšľahané vajce a žĺtok, rozpustené maslo a časť vody. Všetky tekuté zložky dobre premiešajte, pridajte vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru a ešte premiešajte.
Postupne pridávajte suchú zložku a každú časť dobre zapracujte.
Celé cesto môžete vymiešať v robote, alebo klasicky s varechou, alebo rukou (tak to robím najradšej).
Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte ho 2 – 3 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku (alebo silikónovú podložku).
Z cestom sa dobre pracuje, takže stačí podložku trochu potrieť olejom, ale môžete pokračovať aj tak, že si cesto podsypete trochou múky.
Lyžicou si odkrajujte  malé kúsky cesta (cca. 40-50 g), tie rukami rozťahujte  do kruhu a do stredu dajte plnku.
Plnku zabaľte do cesta a upravte do tvaru buchtičky. Takto spracujte celú dávku cesta a plnky.
Pekáč (nádobu) na pečenie si dobre potrite maslom, alebo olejom  (môže byť aj ghee ).
Odporúčam dať si na pekáč viac rozpusteného masla (oleja) a každú buchtičku namočiť do tuku a pritlačiť k druhej. Takto zaplňte celý pekáč.
Buchty pečte pri teplote 180°C cca. 35-40 minút. Po upečení natrite povrch buchtičiek studeným maslom.
Buchty chutia aj s tvarohovou náplňou, alebo orechmi.
Z tohto cesta môžete upiecť aj dukátové buchtičky.
Ak si vypracujete redšie cesto je vhodné na ovocný koláč s drobenkou.

5 komentárov k “Makovo – slivkové kváskové buchtyPridajte vlastný →

    1. Dobrý deň, ja som použila hladkú špaldovú múku, ale môžete zmiešať 1:1 aj s celozrnnou špaldovou múkou. Cesto bude trochu tuhšie,
      tak si prispôsobte množstvo tekutiny ( možno 50 ml naviac). Pekný deň želám Jarka

  1. Dobry den, vcera vecer som si spravila rozkvas na tieto buchty, ale je strasne riedky, do rana sa mi nespravila ani jedna bublinka a na povrchu sa mi oddelila voda. Neviem teda ci mam pokracovat v peceni, tak to ma byt?

    1. Dobrý deň, rozkaz nie je velmi riedky, možno bol kvások slabý. Skúste prosím pridať múku dobre premiešajte a nechajte vykysnúť, aby zdvojnásobil objem. Viac Vám na diaľku asi nepomôžem. Pekný​ deň Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.