Lievance z kvásku

Palacinky a kysnuté lievance (dolky) sme mávali kedysi doma v sobotu na obed, keď sa varila zvyčajne hustejšia sýta polievka a potom sladké jedlo. Dolky mama robila s droždím a jedli sme ich najčastejšie natreté s džemom a posypané tvarohom a cukrom.
V súčasnosti sa množia recepty na lievance k raňajkám v oboch variantoch – s droždím a aj s kváskom.
Tie s droždím ja už nemusím, ich trávenie nefunguje u mňa dobre a tak som sa rozhodla urobiť si kváskové. Môj ražný kvások je veľmi aktívny a tak som v klasickom recepte vymenila droždie za kvások a skombinovala som aj múky.
Mám rada pohánkovú múku a špaldovú hladkú používam pri príprave jemnejšieho  pečiva. Do cesta som dala minimum cukru a pridala som strúhanú citrónovú kôru, ktorú mám v kysnutom ceste veľmi rada.
Na prípravu cesta môžete použiť mlieko, alebo rastlinnú náhradu mlieka, či dokonca stačí vlažná voda, čo som urobila ja.

Budete potrebovať ( asi 20 kusov):

  • 3 polievkové lyžice kvásku
  • 180 g špaldovej hladkej múky
  • 100 g pohánkovej múky (použila som celozrnnú tmavú)
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • kôra z bio citróna
  • 300-350 ml vody ( resp. mlieka)

Postup:
Do misy dajte kvások, pridajte cukor a rozšľahané vajce, vanilkový extrakt, premiešajte a pridajte 200 ml vody (mlieka). Múku preosejte, pridajte do nej soľ a postupne ju zapracujte do tekutej zmesi. Pridajte nastrúhanú bio citrónovú kôru a zbytok tekutiny.
Cesto by malo byť trochu hustejšie ako palacinkové. Misu zakryte fóliou a nechajte kysnúť. Ak sa rozhodnete podávať lievance na raňajky, pripravte si cesto večer a nechajte ho zakryté fóliou na kuchynskej linke, ak budete robiť lievance k obed urobte si cesto ráno a nechajte ho pár hodín kysnúť.
Po vykysnutí pečte lievance na panvici, v ktorej ste rozohriali trochu prepusteného masla ghee, alebo oleja. Lievance obracajte vždy keď sa na vrchnej strane začnú robiť bublinky.
Teplé lievance podávajte s džemom, lekvárom, ovocím, horúcimi malinami, hustým bielym jogurtom, medom, orieškami, škoricou … možností je veľmi veľa, tak experimentujte 🙂

4 komentáre k “Lievance z kváskuPridajte vlastný →

  1. Dobrý deň, so sladkým kváskovým pečením nemám zatiaľ veľa skúsenosti, pečiem len chlieb, preto sa chcem uistiť, či cesto z večera do rána na linke neprekysne… zvyknem si takto časovať chlieb, avšak ten cez noc kysne v chladničke. V tomto prípade je to teda určite na linke? Ďakujem pekne za odpoveď.

    1. Dobrý večer Lucia, pri rozkvase a aj kváskovom ceste záleží na teplote v miestnosti, v lete ide rozkvas rýchlejšie, ale ovplyvňuje to aj sila kvásku. Určite sa vám podaria. Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.