Chrumkavé krehké koláče so šťavnatým ovocím veľmi rada pečiem a aj ochutnávam 🙂 Cesto musí byť tenučké, ovocia riadna vrstva. Francúzsky jablkový koláč si vystačí len s krehkým cestom a plátkami jabĺk.
V Nemecku a Rakúsku jablká prelejú so zmesou kyslej smotany a vajec ( Apfelkuchen mit Guss) a to je moja najobľúbenejšia kombinácia.
Ďalší variant je jablkový koláč pod perinou – vrstvu jabĺk zakryjete tuhým bielkovým snehom a necháte ho zapiecť, alebo stačí keď jablká posypete mrveničkou.
V každej domácnosti sa nájde rodinný recept na jablkový koláč.
Dnes vám prinášam recept, ktorý som najčastejšie pripravovala v Nemecku. Určite si ho upečte. Prekvapí vás lahodná kombinácia ovocia a smotany.
Budete potrebovať:
Krehké cesto:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 100 g studeného masla
- 1 vajce
- 60 g trstinového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Postup prípravy cesta:
Všetky suroviny dobre spracujte na hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút v chladničke.
Jablková plnka:
- 3-4 jablká
Jablká ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky.
Smotanový krém:
- 125 g kyslej pochúťkovej smotany
- 2 vajcia
- 60 g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- 50 g mandľových plátkov
- škorica
Postup krém:
Do kyslej smotany vmiešajte cukor, vanilkový extrakt, rozšľahané vajcia a mandľové lupienky.
Dokončenie koláča:
Pripravené cesto rozvaľkajte na tenko a vložte do okrúhlej formy, aby ste mali okraj aspoň 2-3 cm.
Dno cesta popichajte vidličkou a jemne posypte škoricou. Plátky jabĺk naukladajte husto na cesto v jednej vrstve.
Jablká zalejte pripraveným smotanovým krémom.
Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 45-50 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
0 komentárov k “Krehký jablkový koláč so smotanou”Pridajte vlastný →