Krehký jablkový koláč so smotanou

Chrumkavé krehké koláče so šťavnatým ovocím veľmi rada pečiem a aj ochutnávam 🙂 Cesto musí byť tenučké, ovocia riadna vrstva. Francúzsky jablkový koláč si vystačí len s krehkým cestom a plátkami jabĺk.
V Nemecku a Rakúsku jablká prelejú so zmesou kyslej smotany a vajec ( Apfelkuchen mit Guss) a to je moja najobľúbenejšia kombinácia.
krehkyjablkovysmotana-2
Ďalší variant je jablkový koláč pod perinou – vrstvu jabĺk zakryjete tuhým bielkovým snehom a necháte ho zapiecť, alebo stačí keď jablká posypete mrveničkou.
V každej domácnosti sa nájde rodinný recept na jablkový koláč.
Dnes vám prinášam recept, ktorý som najčastejšie pripravovala v Nemecku. Určite si ho upečte. Prekvapí vás lahodná kombinácia ovocia a smotany.

Budete potrebovať:
Krehké cesto:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 60 g trstinového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Postup prípravy cesta:
Všetky suroviny dobre spracujte na hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút v chladničke.

Jablková plnka:

  • 3-4 jablká

Jablká ošúpte a nakrájajte ich na tenké plátky.

Smotanový krém:

  • 125 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 60 g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 50 g mandľových plátkov
  • škorica

Postup krém:
Do kyslej smotany vmiešajte cukor, vanilkový extrakt, rozšľahané vajcia a mandľové lupienky.
Dokončenie koláča:
Pripravené cesto rozvaľkajte na tenko a vložte do okrúhlej formy, aby ste mali okraj aspoň 2-3 cm.
Dno cesta popichajte vidličkou a jemne posypte škoricou. Plátky jabĺk naukladajte husto na cesto v jednej vrstve.
Jablká zalejte pripraveným smotanovým krémom.
Pečte v rúre vyhriatej na 180°C 45-50 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
krehkyjablkovysmotana-5

0 komentárov k “Krehký jablkový koláč so smotanouPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.